17
stosowałam to, ale nie zauważyłam jakiś dobrych rezultatów....
23
Witam
Wiem ze zapewne było dużo podobnym tematów ale jestem w tej sprawie zielony i prosiłbym o odpowiedź do mojego wątku. Chce założyć akwarium roślinne 250 L ale nie wiem jak najlepiej i najkorzystniej ( czyli skutecznie i z nie za dużym budżetem) zaopatrywać rośliny w CO2. Czytałem o tabletkach sery . A może jest coś lepszego . Proszę o pomoc
Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.07.2009, 21:58 {2} przez
Kesi.)
67
NAwet nie myśl o tabletkach one nic nie dają.
najlepiej butla co2 albo jakaś duża bimbrownia.
Na butle i osprzęt do niej trzeba gdzieś z 500zł? Zbyt nie wiem bo nie mam.
22
Bimbrowna to na pewno tańszy sposób... Ale mniej wydajny

O tabletkach mało słyszałem. Butla z całym ospzętem, to już spory wydatek... Ale czy nie zwróci się, jeśli chcesz handlować roślinami?!
Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.
Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!
11
Witam i przepreszam, ze wtrace sie do tematu, ale mysle, ze i Ciebie moze zaciekawic jezeli zdecydujesz sie na bimbrownie.
Mianowicie troche ludzi polecalo mi do bimbrowni taki komplecik od kroplówek... i niby mozna tam sobie ustawiac ilosc CO2...wiem, ze jest tam taki suwaczek i tam sie wezyk zaciska itp....ale czy to na bank to ? czy to jest byc moze ten przezroczysty zbiorniczek i tam widac ilosc "kropel" CO2 ??
dla tych co nie wiedza o co mi chodzi...taki sam zestawic widac tutaj na aukcji...
http://allegro.pl/item697980587_co2_do_t...ratis.html
6
Wg mnie jedynie sens ma butla CO2.Koszt około 300zł.Ewent. możesz spróbować z easycarbo, ale to będzie raczej nieekonomiczne.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
11
ja dzisiaj u siebie odpalilem bimbrownie (1410

) na koncu jest kosteczka lipowa, ktora sie moczyla przed wlozeniem okolo 4 dni w wodzie....i normalnie smiga wszystko ladnie i pieknie

a koszt ?
2 szklanki cukru z 1kg, cukier powiedzmy max 3zl..
100g drozdzy w kostce...hmmm 1zl jakos
1litr wody
do tego kostka lipowa za 4zl, pare wezykow itp itp...czyli max 15zl na zrobienie wszystkiego, a skladnikow masz do dwukrotnego napelenienia....bedziesz potem musial tylko cukier dokupic
szczerze mowiac jestem bardzo bardzo zadowolony

a co najwazniejsze moje roslinki
pozdrawiam.
40
Dobrze, może koszt mały ale efekt żaden przy 250 litrach. Tym bardziej że to akwarium holenderskie więc moim skromnym zdaniem to nie zda egzaminu. Lepiej raz wydać trochę kasy niż potem mieć problemy bo roztwór się zakwasi albo cokolwiek innego.. Butla to spory wydatek ale potem nie kupujesz nowej za każdym razem tylko napełniasz starą..
11
przy duzych zbiornikach Elizabeth masz 100% racje.... no ale jak przy moim 126l akwa daje rade bardzo dobrze
1
Witam
Mam podobne pytanie: Jak zaopatrywać akwa w CO2? Czy używaliście "bimbrowni" na bazie octu i sody?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.08.2009, 15:25 {2} przez
jarek59.)