• 4 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak odmulać akwa i wszystko o odmulaczach

mariusz_and napisał(a):Rośliny dosyć dobrze rosną, zbiornik już stoi 3 miesiąc więc osiągnął stabilizacje, ale zauważyłem że jak odmulam to rośliny zwalniają rozrost stąd te pytanie, choć może to być również przez to że miałem ostatnio choróbstwo więc możliwe że od szprycowania lekami trochę się osłabił rozrost roślin, ryby też zachowują się normalnie raczej są pełne wigoru, mieczyki i gupiki rozmnażają się :-)ale chyba z odmulaniem wstrzymam się i będe to robił co dwa tygodnie, bo z wyników pomiarów NO2 i NO3 wynika że raczej niema z tym problemu.[/i]

to dobrze jak parametry masz ok.rośliny przeważnie podupadają zaraz po podmianie wody.dlatego bo to świeża woda,wspomóż ją nawozem przy podmianie i będzie ok.

Hej Smile Mój chłopak wymyślił sobie akwarium ,i kupił taki odmulacz:http://www.kirysek.pl/odmulacz-adori-p-288.html?osCsid=347be59554cadc22c158fc0dab0c00b0
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak sie tym obsługiwać??? Smile tylko proszę z najmniejszymi szczegółami Tongue No wiecie Blondynka hehehehe Tongue

Trzeba possać wężyk, zaciągnąć wodę i przyssawkę przyłożyć do dna i ściągać muł i inne syfki :-)

P.S Szczerze uśmiałem się z tego pytania, ale miło mi że mogłem na nie odpowiedzieć :-) hehehe

hehehe dzięki ciesze sie , że wywołałam uśmiech na twojej twarzy Tongue

Czy odmulaczem da sie wyczyscic akwa ? Moim zdaniem nie ? Mam na dnie zwir pod zwitem torf. Chcialem kupic odmylacz ale przeciez odmulajac nim dno wessie mi rowniez torf ?! ziemia zajmuje pol szerokosci akwarium przy tylniej sciance jest jaj najwiecej. Czy to oznacza ze tylko pol akwarium da sie tym czyscic ? Ma ktos jakies doswiadczenia z tym ?

Na specjalne życzenie Admina :)

Luki09 napisał(a):Czy odmulaczem da sie wyczyscic akwa ? Moim zdaniem nie ? Mam na dnie zwir pod zwitem torf. Chcialem kupic odmylacz ale przeciez odmulajac nim dno wessie mi rowniez torf ?! ziemia zajmuje pol szerokosci akwarium przy tylniej sciance jest jaj najwiecej. Czy to oznacza ze tylko pol akwarium da sie tym czyscic ? Ma ktos jakies doswiadczenia z tym ?
Ja mam z odmulaczem doświadczenie, jak pewnie większość osób na tym forumSmile To urządzenie jest bardzo przydatne. Też na początku jak to kupiłam, myślałam, że mi całe podłoże wessie. Ale ssanie nie ma tak dużej mocy, by zassać żwirek, a tym bardziej torf pod nim. Wystarczy przyłożeć go do podłoża, a lekkie drobinki brudu polecą do góry, a żwir z powrotem opadnie na dnoWink

Mój odmulacz w 60L portafi poderwać z 3 cm żwirku więc takie słabe to to nie jest.....pomysł mam taki. Możesz wzruszać dno a potem zasysać odmulaczem z wysokości, a nie przy samym żwirku.
Może inni mają jeszcze jakieś pomysły.

tjaaaaaaa......

PietroPLsz napisał(a):Mój odmulacz w 60L portafi poderwać z 3 cm żwirku więc takie słabe to to nie jest.....pomysł mam taki. Możesz wzruszać dno a potem zasysać odmulaczem z wysokości, a nie przy samym żwirku.
Może inni mają jeszcze jakieś pomysły.

Ja mam tak samo, ale zaraz żwirek opada na dno, warstwy torfu przecież nie zassie, no chyba, ze ktoś sie o to postaraTongue

pytanie natury technicznej. Mam pod zwirem podloze torfowe uywajac odmulacza wessie mi przeciez torf!? Podkład mam na polowie szerokosci akwa. Czyli tylko polowa mozliwa jest do odmulenia Smile

Na specjalne życzenie Admina :)

człowieku zajrzyj na poprzednią strone. Zanim napiszesz cokolwiek to zapoznaj sie z całym tematem...bosz......żal

tjaaaaaaa......

Skocz do: