Sonda: co?
Easy-Life EasyCarbo
JBL BioCO2 Vario Set kompletny zestaw CO2 z dyfuzorem Vario Reaktor
    Wyniki sondy

• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

CO2 - zestawy, pytania sprzętowe, dobierz właściwe rozwiązanie do swojego akwarium

Wielkość zależy od Ciebie.Jak kupisz mało to będziesz częściej nabijał.Pamiętaj, że potrzebujesz jeszcze do tego osprzęt.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

akwarium mam od stycznia mam tam filtr aquaszut 750 turbo,grzalke 100w z termostatem i oswietlenie 2x 18w

Chodziło mi o to, że żeby dawkować Co2 z butli potrzebujesz jeszcze reduktora, licznika bąbelków, zaworka p-zwrotnego i dyfuzora.Jaki masz litraż, bo jeżeli 112l, to kupowanie butli przy tym świetle nie ma sensu.

Dlaczego nie ma sensu??? za duże/małe oświetlenie???

A czy wystarczyły by tabletki CO2 Tabs-plus

Za małe przy 112L do holędra będziesz potrzebował około 65 W

Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-fauna: ok 50 szt. rozbory, neony i denne ok.15
zbrojniki, kiryski, otoski, kosiarki, krewetki
-dużo roślin

Za mało światła.Rośliny nie będą miały "siły"by pobierać Co2 i zagazujesz rybki.

Moze lepiej dac bimbrownie. Zacier zmienisz raz na tydzien, a rośliny tez potrafia bąbelkowac, lepsze to niz od razu tracic kupe pieniedzy. Daj jeszcze 1x18W + Co2 i zobaczysz rezultaty.

Mam pytanie czy ten zestaw jest samobsługowy tz. butla jest pod ciśnieniem i sama wypuszcza gaz czy trzeba samemu naciskać, , czy butlę się wymienia co miesiąc na nową i ile ta wymiana kosztuję i tak ogólnie co myślicie o tym sprzęcie?
http://www.okazje.info.pl/okazje/sport-i...assic.html

Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-dużo roślin

Chcę zakupić akwarium 300l(roślinne) i chcę mieć tam CO2.
I czy CO2 fertilization system będzie dobry do tego akwarium?
Czy jest wart swojej ceny?

Może komuś się to przyda eksperymentowałem z CO2 w swoim akwarium i oto moje rezultaty:
1. Dzwon z butlą niskociśnieniową to całkowite nieporozumienie, albo ma to jakiś wpływ na malutkie akwaria, albo w sklepach "roluje się" początkujących akwarystów.(cena-tanie 140 zł na rok)
2. Bimbrownia wytwarza odpowiednią ilość CO2, ale jest bardzo problematyczna. Działa nierównomiernie na początku intensywnie aż do braku reakcji. Trzeba tak naprawdę co tydzień zmieniać zacier. Bardzo często trzeba sprawdzać poziom CO2 w akwa bo bimbrownia jest niestabilna-występują tu wahania pH. Poza tym b. jest nieestetyczna. Tak na prawdę nie ma do niej dobrego dyfuzora - "szklane fajki" wymagają dużego ciśnienia i podłączając do nich b. możemy rozszczelnić układ. Powinno się również wyłączać b. na noc. Jeżeli ktoś pisze, że nie musi bo poziom CO2 wieczorem nie przekracza dopuszczalnego to na pewno w dzień ma niedobór.
Wydaję mi się, że wielu początkujących akwarystów często błędnie stwierdza przyczynę wzrostu swoich roślin (drogie testy akwarystyczne).Nierzadko to niewymagające rośliny "dają radę" sobie same.(cena-bardzo tanie ok 30 zł na rok)
3. Obecnie jestem na etapie stosowania butli, na razie wydaje się być to najlepsze rozwiązanie.(cena bardzo drogie z wygodnym elektrozaworem ok 400 zł na rok)
Na 10 lat 1. 120*10(nie liczę dyfuzora)+20=1220zł
2. 23*100(nie liczę dyfuzora)+7=237zł
3. 10 * 10 +400 = 500zł
Uważaj na błędy ortograficzne.

-dużo roślin

Skocz do: