• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

Urba$ napisał(a):AFAIR MFC zawiera taką zieleń, ale głowy uciąć nie dam - zbyt cenna Wink I mogłem w średniej uważać na chemii...
Najprawdopodobniej też nie zawiera czystej. Ja też nie dam uciąć, dlatego pytam Wink
Urba$ napisał(a):Miałem na myśli ogólne niestosowanie ochotki ze względu na jej "niepewność". Ogólnie jest pokarmem tuczącym, ciężkostrawnym, przenoszącym toksyny. Jeśli nie ma pewności co do źródła - po co ryzykować?
Ale to miało być ochotki czy ogólnie żywego pokarmu ? Jak się mają ciężkostrawność i toksyny z ochotki do profilaktyki kulorzęskowej ? Wink
Uważam, że nie warto rezygnować z mrożonych, a nawet żywych robaków, bo to całkiem fajne urozmaicenie diety.
Urba$ napisał(a):Wspomniałem już o niepewności źródła Smile
Prawda, ale ja strzegąc własne ryby przed ospą bardziej (jeśli w ogóle) uważałabym na rośliny ze zbiorników w których trzymano je z rybami niż na mrożone pokarmy.
Zawsze można prowadzić własne hodowle pokarmów (tutaj wiem, że wiesz, że nie ma ryzyka)
Urba$ napisał(a):A jak z innymi chorobami? Wink Poza tym, ryba rybie nierówna.
A dzięki, odpukać od dłuższego czasu jest dobrze Big Grin
Zgadza się, ryba rybie nie równa. Lepiej nie dopuszczać do rozwoju choroby i zadbać o odpowiednie warunki, w czym się pewnie ze mną zgadzasz.

pozdrawiam

Witam zauważyłem na moin glonojadzie białe plamy takie o średnici 0,5 cm pomyślałem że to ospa więc zaczołem leczenie.Podałem sera costapur 22 krople na 40l czyli umnie 33krople i podniosłem temterature do 30 stopni taką temperature zostawiłem przez 2 dni po tych 2 dniach podałem jeszcze jedną porcje leku ale juz obniżyłem temperature i jak ją obniżyłem to plamy powróciły więc znowy podniosłem na dwa dni i po dwuch dniach podałem dawke przypominającą 22 krople na całość.Po obniżeniu temperaturu plamy znowu wruciły co to może być.Na innych rybkach nie zauważyłem żednych plam.

@Kejdi:
Cytat:Ale to miało być ochotki czy ogólnie żywego pokarmu ? Jak się mają ciężkostrawność i toksyny z ochotki do profilaktyki kulorzęskowej ?
Chodziło mi głównie o ochotki, choć ja się "boję" większości tego typu specyfików (oprócz wodzienia). Te toksyny i ciężkostrawność były małą dygresją Wink Big Grin

Cytat:Prawda, ale ja strzegąc własne ryby przed ospą bardziej (jeśli w ogóle) uważałabym na rośliny ze zbiorników w których trzymano je z rybami niż na mrożone pokarmy.
Najbardziej jednak na wahania temperatur.

Cytat:Lepiej nie dopuszczać do rozwoju choroby i zadbać o odpowiednie warunki, w czym się pewnie ze mną zgadzasz.
Naturalnie Smile

@KrzysztofOt:
Należy zacząć od tego, że ospa nie zniknie z dnia na dzień. U mnie ospa trwała 4 dni.
A temperatura 30*C nic nie da, chyba że przyspieszony rozwój kulorzęska, ponieważ on ginie dopiero w temperaturze 32*C

Urba$ napisał(a):Chodziło mi głównie o ochotki, choć ja się "boję" większości tego typu specyfików (oprócz wodzienia). Te toksyny i ciężkostrawność były małą dygresją Wink Big Grin
Spoko. Ja podaję od czasu do czasu artemie i jestem zadowolona (a właściwie to moje ryby)
Z ochotką faktycznie lepiej ostrożnie jeśli chodzi o toksyny. Ciężkostrawność ? Jeśli to ma być tylko urozmaicenie diety to nie ma się czego bać.
Urba$ napisał(a):Najbardziej jednak na wahania temperatur.
Nie do końca o to chodziło, ale tak, na wahania temperatur uważać oczywiście trzeba. Smile Co jeszcze nie znaczy, że przy każdym wahaniu ryby zachorują.

Pozdrawiam

Kejdi napisał(a):Co jeszcze nie znaczy, że przy każdym wahaniu ryby zachorują.
Przy każdym może i nie, ale jeśli owe wahania będą częste, to w końcu to nastąpi Smile

to co mam teraz zrobić podnieść temperature do 32 stopni ? mam podać kolejną dawke leku?a te plamy to on już ma jakieś 6 dni więc nie spodziewałem się że zniknie z dnia na dzień ale 6 dni to juz chyba dość conie:}

Urba$ napisał(a):Przy każdym może i nie, ale jeśli owe wahania będą częste, to w końcu to nastąpi Smile
Albo pojawi się jeszcze inna choroba. Tak czy inaczej, lepiej do tego nie dopuszczać.
KrzysztofOt napisał(a):Witam zauważyłem na moin glonojadzie białe plamy takie o średnici 0,5 cm pomyślałem że to ospa więc zaczołem leczenie.Podałem sera costapur 22 krople na 40l czyli umnie 33krople i podniosłem temterature do 30 stopni taką temperature zostawiłem przez 2 dni po tych 2 dniach podałem jeszcze jedną porcje leku ale juz obniżyłem temperature i jak ją obniżyłem to plamy powróciły więc znowy podniosłem na dwa dni i po dwuch dniach podałem dawke przypominającą 22 krople na całość.Po obniżeniu temperaturu plamy znowu wruciły co to może być.Na innych rybkach nie zauważyłem żednych plam.
KrzysztofOt napisał(a):to co mam teraz zrobić podnieść temperature do 32 stopni ? mam podać kolejną dawke leku?a te plamy to on już ma jakieś 6 dni więc nie spodziewałem się że zniknie z dnia na dzień ale 6 dni to juz chyba dość conie:}
Nic już nie podawaj bo tylko jeszcze bardziej zaszkodzisz swojemu glonojadowi. Przy ospie jest drobna wysypka a nie plamy 0,5 cm.
Najlepiej będzie przefiltrować wodę przez węgiel

Może ma po prostu przebarwienia.

Przydałaby się fotka.

Wczoraj moich rybek zauważyłam białe kropki. W sklepie sprzedano mi Bactopur Direct. Wrzuciłam dwie tabletki na 120 l. Nie wiem czy dobrze zaczęłam leczenie. czy nie lepiej podmienić wodę i zastosować ichiostan. Białe plamki nie schodzą a do tego pozostałe rybki tez je dostały.
Cool 

Nie wiem dokładnie czy moje rybki mają ospę. Są to białe plamki u słabszych rybek czyli neonków. Niestety nie mam grzałki. do tej pory wszystko było dobrze. Zginęło już 5 neonków, zostały 2. Boję się dokupić ich więcej, nie chcę żeby się męczyły. Temperatura - około 25-26 . Z innymi rybami jest wszystko w porządku. Martwię się, bo słyszałam, że ospa zostaje cały czas w akwarium i atakuje słabsze rybki Sad

postab napisał(a):Wczoraj moich rybek zauważyłam białe kropki. W sklepie sprzedano mi Bactopur Direct. Wrzuciłam dwie tabletki na 120 l. Nie wiem czy dobrze zaczęłam leczenie. czy nie lepiej podmienić wodę i zastosować ichiostan. Białe plamki nie schodzą a do tego pozostałe rybki tez je dostały.

Próbowałam wymieniać wodę. Nic nie działa. Ospa cały czas jest w akwarium niezależnie od tego co zrobisz. Musisz podwyższyć temperaturę jeśli masz grzałkę Smile

Posty zostały połączone - Kejdi

Ell napisał(a):Nie wiem dokładnie czy moje rybki mają ospę. Są to białe plamki u słabszych rybek czyli neonków. Niestety nie mam grzałki. do tej pory wszystko było dobrze. Zginęło już 5 neonków, zostały 2. Boję się dokupić ich więcej, nie chcę żeby się męczyły. Temperatura - około 25-26 . Z innymi rybami jest wszystko w porządku. Martwię się, bo słyszałam, że ospa zostaje cały czas w akwarium i atakuje słabsze rybki Sad

A Ty ją zakup, bo tak leczy sie ospę, i korzystaj z opcji edytujWink

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Skocz do: