20
Owszem ale nie musiał dodawać od razu pseudo-akwaryści . Dobra koniec bo offtop się zrobił niezły.
6
To co piszę o tej rybie jest poparte doświadczeniem akwarystów, którzy są wg mnie o wiele lepsi, niż choćby Urba$, więc sądzę, że to oni mają rację.Z ich doświadczeń wynika, że to bardzo płochliwe ryby
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
20
NO i oto m chodzi więc mówiłem strojter ma racje
6
Mam inne zdanie, choć zgodzę sie z Tobą strojer, że są bardzo płochliwe, ale już więcej nie będę się wypowiadać, bo to nie na ten temat
15
witam , jestem bardzo początkujący , zakupiłem akwarium 126 litrów , chciałbym trzymać napewno skalary tylko jakbyście mogli doradzić ile takich skalarów mogłbym trzymać , chciałbym też coś innego tylko nie bardzo orientuje sie co może dobrze z nimi współżyć .
i jeszcze jedno pytanko , w sklepie widziałem raka niebieskiego , czy to byłby dobry pomysł wsadzić go do tego akwarium ?
27
Nie, skalary no trochę za małe akwarium kupiłeś. Jak by miało ze 200l to tak.
Akwarium 126l - towarzyskie
aquadesign, to co jest piękne.
15
mysior napisał(a):Nie, skalary no trochę za małe akwarium kupiłeś. Jak by miało ze 200l to tak.
no własnie wyczytałem że skalary strasznie duże rosną , co polecasz do takiego akwa ?tak okolo 3 gatunków , ale żeby nie miały tłoku , nie chce meczyć rybek
1
Akon napisał(a):Bocje wspaniałe NIE za małe akwarium
Neonki 20
Kiryski- 5
Molinezje (bo mam je w starym akwa 35l)- ile ich masz?
Glonojady - góra 2 i nie dokupuj co nas to obchodzi że chcesz.
Dree1992- bocje nie mogą być a nie nie dawał bym. I tyle co jest starczy nie wiesz ile ma molinezji to jeszcze chcesz mu dać Kakadu czy agazzise.
Mój błąd, że nie napisałem ile mam molinezji. Jest ich 7 w wielkości od 6 do 3 cm.
Co do bocji to czy można przez 2 lata trzymać je w takim zbiorniku, a potem przenieść do wiekszego? Chyba nie urosną tak szybko aby im zrobiło się ciasno?
240l Ogólne
10
krzyczki napisał(a):Co do bocji to czy można przez 2 lata trzymać je w takim zbiorniku, a potem przenieść do wiekszego? Chyba nie urosną tak szybko aby im zrobiło się ciasno?
116 l to za mało dla Bocji wspaniałej.
Jeśli koniecznie chcesz mieć jakieś bocje to polecam Bocje pręgowane albo karłowate. Są znacznie mniejsze, ale mniej barwne. Jeśli zależy Ci na kolorach Bocji wspaniałej to polecam Ci trzymać któryś z wymienionych gatunków z Brzanką sumatrzańską (10 szt)
Ewentualnie możesz zamiast bocji zdecydować się na piskorki.
Co do tego ? Harem dowolnego prętnika i stadko drobnicy (np. dowolne razborki sztuk 20)
Jeśli molinezje zostają, to daruj już sobie prętniki.
Bocje to ryby stadne, więc radziłabym trzymać w takim akwarium stadko ok 10 szt.
Zakup wspaniałych i późniejsze przenoszenie do większego litrażu odradzam, bo nigdy nie wiadomo jak z tym będzie a inne bocje są równie ciekawe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.01.2009, 23:03 {2} przez
Kejdi.)
1
Kejdi napisał(a):krzyczki napisał(a):Co do bocji to czy można przez 2 lata trzymać je w takim zbiorniku, a potem przenieść do wiekszego? Chyba nie urosną tak szybko aby im zrobiło się ciasno?
116 l to za mało dla Bocji wspaniałej.
Jeśli koniecznie chcesz mieć jakieś bocje to polecam Bocje pręgowane albo karłowate. Są znacznie mniejsze, ale mniej barwne. Jeśli zależy Ci na kolorach Bocji wspaniałej to polecam Ci trzymać któryś z wymienionych gatunków z Brzanką sumatrzańską (10 szt)
Ewentualnie możesz zamiast bocji zdecydować się na piskorki.
Co do tego ? Harem dowolnego prętnika i stadko drobnicy (np. dowolne razborki sztuk 20)
Jeśli molinezje zostają, to daruj już sobie prętniki.
Bocje to ryby stadne, więc radziłabym trzymać w takim akwarium stadko ok 10 szt.
Zakup wspaniałych i późniejsze przenoszenie do większego litrażu odradzam, bo nigdy nie wiadomo jak z tym będzie a inne bocje są równie ciekawe
No takiej odpowiedzi w sprawie bocji sie spodziewałem, trudno za małe to za małe. Jak kupie kiedyś wieksze to beda bocje wspaniałe. Z tego co czytałem i mi radziliście utwozyłem taką liste:
Bocja siatkowana - 6
Neonki - 15 już są
Molinezja - 7 już są
Piskorek - 8
Kirysek - 6
Glonojadki - 2 już są
Czy coś jest nie tak? Czy coś jeszcze proponujecie? A może inne lilości?
240l Ogólne