• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Marko na 240l 1 para skalarów ? Nie wiem jak innym ale mi się wydaje troche mało, myślałem na początku nad 3-4 parami skalarów, 10 kirysków i z 8 kosiarek, czekam na dalsze propozycje i rady Smile

Pisałem 1 lub 2. Myślisz że 240 litrów to tak wiele dla skalarów? Jeśli nie będziesz mieć par to OK ale jeśli dobiorą się w pary i będą podchodzić do tarła to wtedy zobaczysz co skalar potrafi.Jedna para potrafi sterroryzować resztę mieszkańców akwarium a Ty chcesz 4 pary...

Krewetki nie przeżyją przy skalarach.
Teraz daj 10 młodych skalarków później zostaw góra 3 pary 6 sztuk ale najlepiej 2.
8 kirysków, 8 kosiarek.

mam akwa 400l i w nim: 1 zbrojnika afrykanskiego 30 cm 2 zbrojniki niebieske po 20cm 1 glonojada czerwonego 15 cm sumy gietkozebne po 30cm 2 po 15 cm 1 suma rekiniego 2 bocje tygrysie 1 bocje mysią 2 bocje modesty 1 czarna rybe noz 4 gurami zlote 4 kiryski 1 kosiarke 3 sumy kirysniki. I w zwiazku z tym mam pytanie czy mam przerybione akwa?????

Chyba lubisz zbrojnikowate ryby. No małe masz za dużo tych zbrojników. Oddaj te giętozęby . I dokup kosiarek bo to ryby stadne.

Czemu mam oddać sumy giętkozębne?Sad Osobiście uwielbiam zbrojnikowate, są świetne, ale dlaczego czasami wobec siebie są agresywne?

Marko ja tylko podałem moją propozycje, gdybym miał zamiar dać 4 pary to bym nie pytał tylko dał, teraz już wiem że to był zły pomysł, zrobie tak jak Morilek napisał (8-10 młodych z których zostaną 2 parki) 8 kirysów 8 kosiarek, krewetki odpadają w takim razie. Dzięki za rady Smile

Ps. Można by coś jeszcze dorzucić do tych 2 parek ? Jeśli nie to nie - nic na siłe.

jedynie dlatego że są to rybyWink nie nie są, glonojady to zbrojniki, a kosiarki należą do karpiowatych

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Sarc napisał(a):Marko ja tylko podałem moją propozycje, gdybym miał zamiar dać 4 pary to bym nie pytał tylko dał, teraz już wiem że to był zły pomysł, zrobie tak jak Morilek napisał (8-10 młodych z których zostaną 2 parki) 8 kirysów 8 kosiarek, krewetki odpadają w takim razie. Dzięki za rady Smile

Ps. Można by coś jeszcze dorzucić do tych 2 parek ? Jeśli nie to nie - nic na siłe.
Może jakieś stadko miedzików? Fajnie by to wyglądało.

Witam!
Mam w planach akwarium troszkę ponad 200l, niestandardowe, wymiary 80/58/45 (dł/wys/gł). A rybki do niego takie:
- skalary (4?)
- molinezje
- mieczyki
- kiryski
- neonki (czy skalary się z nimi dogadają? bo najróżniejsze opinie słyszałam)

I teraz pytania (i wielka prośba o odpowiedź Tongue). Czy takie zestawienie będzie w porządku, dogada się i dobrze się będzie czuło razem? I w jakich ilościach byłoby najlepiej? Żeby nie było za dużo ('przerybienie' mnie straszy po nocach... brr...) ale też żeby nie były samotne.

Skocz do: