6
buziaczek555 napisał(a):Nie może być w tym żadnych ryb? Nie chodzi mi neony i razbory razem, tylko albo jeden albo drugi gatunek
Nie, ponieważ lubią dużo przestrzeni do pływania, min. 60 l. Nie będę oryginalna jak zaproponuję bojownika?

Może...nie mam pomysłu. Niech ktoś inny sie wypowie

Jak byś miała o 15 litrów większe, to posypałoby się dużo propozycji. Ale ja bym w takim akwa głównie postawiła na rośliny.
14
Przeszukałam google, jedni mówią, że tak może być inni, że nie-gubię się w tym. Może ktoś jeszcze się wypowie? Miałabym możliwość większego, ale nie chcę (wiem dziwne

) Taki styl japoński podoba mi się właśnie w takich nie dużych zbiornikach, tylko, żeby tam coś pływało
6
14
Właśnie to już jest za duże, a 30l takie akurat, nawet bym chciała kostkę 30x30x30 ale nie ma do nich pokryw. Ja już jedno duże mam, ale na japońskie to mi się takie malutkie podobają
40
Może kardynałek chiński? Choć są opinie, że on też lubi popływać bo to szybka bardzo rybka. Albo drobniczka jednodniówka?
Osobiście też zastanawiam się nad 30l dlatego jestem w temacie

Mnie się kardynałki bardzo podobają. No i wolą chłodniejszą wodę (już od 18 stopni) co oznacza, że grzałki nie musisz instalować jeśłi masz odpowiednią temp w pokoju. A jeden sprzęt mniej w tak małym akwarium dużo daje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.01.2009, 09:33 {2} przez
nefrete1.)
2
Witam wszystkich!
Jestem początkującym akwarystom i zastanawiam się nad obsadą do mojego akwarium.Akwarium ma 200l.chce dać do niego:
-Neonki czerwone (10-20)
-Gupiki (10-20)
-Bojowniki wspaniałe (parkę)
-Akary marońskie (5)
Czy taka obsada zda egzamin?Co powinienem zmienić?
40
Jeśli chodzi o parametry i temp wody to dobrze dobrałeś ryby. Akary powinny czuć się nieźle w 200l ale chyba 5 szt to za dużo (z tego co udało mi się znaleźć w 150l trzymana jest dobrana para), no i trzeba dość gęsto obsadzić akwarium i stowrzyć dużo kryjówek i zakamarków.
Do tego drobne neonki i zabawne gupiki - mnie się ten pomysł podoba.
Tylko te bojowniki mi nie pasują tutaj - to majestatyczne ryby i uważam że rola głównego bohatera akwarium już przypadła akarom. Ponadto nie wiem jak akary będą tolerować wszędobylskiego i ciekawskiego bojownika podczas tarła - może mu się oberwać.
Zamiast bojowników dałabym coś na dno.
Ale to moje subiektywne opinie - decyzję musisz podjąc sam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.01.2009, 11:52 {2} przez
nefrete1.)
2
Dzięki
Dam na dno dam Zbrojnika.Z Bojownika ciężko mi będzie zrezygnować,bo dostałem go dzisiaj od rodziców w prezencie.
Czy mógłbym go trzymać w akwarium 30l?Ewentualnie parkę?
Mam takie i narazie nie trzymam w nim nic.
6
mikil napisał(a):Dzięki
Dam na dno dam Zbrojnika.Z Bojownika ciężko mi będzie zrezygnować,bo dostałem go dzisiaj od rodziców w prezencie.
Czy mógłbym go trzymać w akwarium 30l?Ewentualnie parkę?
Mam takie i narazie nie trzymam w nim nic.
Możesz w tych 30l. spokojnie samca bojka trzymać, ale dla parki (choć bojowniki trzyma się w haremach) to za mało
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.01.2009, 20:22 {2} przez
Doma.)
1
Witam wszystkim.
Czy w 60l. baniaczku mógł bym hodować wraz z parka brevisów jakieś naskalniaki ? jak tak, to jakie ;>
pozdrawiam