12
ja ma bimbrownie i podłączam ją pod filtr napowietrzający. ok. 1 h rano i 1 h wieczorem no i jak mam czas to w południe też na 1 h. akwa 40 L oświetlenie 12 h
http://pl.20dollars2surf.com/?ref=562021
Zarabiaj pieniądze z reklam wyświetlanych na Twoim komputerze
pomogę Ci w zdobyciu poleconych i wypromowaniu siebie oraz jak uzyskać większą ilość punktów pisz na gg 7889658. Strona w języku polskim.
21
Mam pytanie odnośnie dawkowania CO2.
Posiadam butlę z całym osprzętem i zastanawiam się ile bąbelków na sekundę dozować do akwarium 150l. Tydzień temu zrobiłem restart zbiornika i na razie oświetlenie włączam na(od dzisiaj) 6,5h (na początku było 5,5h) i zastanawiam się przez jaki czas ma działać nawożenie CO2, tak jak oświetlenie, dłużej, krócej.
Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-fauna: ok 50 szt. rozbory, neony i denne ok.15
zbrojniki, kiryski, otoski, kosiarki, krewetki
-dużo roślin
21
maniuch napisał(a):Jak nie dawałeś uszczelki to masz odp.na pytanie czemu miałeś pustą butle wcześniej.uciekł wszystek gaz.musisz dać uszczelkę bo znów ci ucieknie gaz.podawanie sekwencyjne się nie opłaca .napiszę ci krótko jak chcesz mieć ładne rośliny to co2 musi chodzić non stop.3 bombelki ustaw na 1 sek.w nocy też .mój kolega ma tak zrobione jak ty chcesz z tym elektrozaworem i daje co2 tylko w dzień w nocy nie.wiesz jak jego rośliny wyglądają ?jak wraki roślin nic nie chce rosnąć ma wodę z filtra oświetlenie pod akwa roślinne i lipa.co2 musi chodzi non stop,albo będzie lipa nie rośliny zobaczysz sam zresztą.ja piszę ci tak bo wiem ,że to dobre.
Witam, ma pytania:
1. Nie szkodzi to rybą?
2. Jaki to ma sęs w n0cy gdy rośliny wtedy oddają CO2?
3. Nie wystarczy np. godzinę przed świtem dozować i wyłączać po zgaszeniu światła?
Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-dużo roślin
40
6
CO2 na ogół powinno chodzić tyle, ile oświetlenie.
40
kolego a jak masz bimbrownie to jak chcesz ją wyłączyć moinm zdaniem 24/dobe
21
Ja mam butlę i nie ma problemu żeby odłączyć dopływ CO2, czyli ma działać tak długo jak oświetlenie?
-dużo roślin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2009, 22:12 {2} przez
Dariusz192.)
6
KrzysztofOt, przecież było wyżej napisane, że kolega ma butlę.
Najlepiej żeby działało tak długo jak światło.
Swoją drogą, bimbrownię również można 'wyłączyć'
21
Oczywiście, że bimbrownie można wyłączać to bardzo prostę.
-dużo roślin
24
Witam w związku z tym, iż za jakiś czas prawdopodobnie uruchomię co2 i nie chcę robić błędów jak miało to miejsce przy zakładaniu baniaka

mam pytanie. Butlę chcę kupić przez allegro, lecz jest problem z identyfikacją zaworu. Sprzedający nie wie jaki ma zawór, a sprzedawca w sklepie twierdzi iż po rzuceniu okiem można bez problemu rozróżnić.
Czym wizualnie różnią się zawory w butli co2(najlepiej proszę zdjęcia do porównania)?
Może dodam, iż zawory nazwijmy to "starego typu" mają pewien defekt, który powodował nieszczelność. Ponoć jest tam a) jakaś rurka w samym zaworze lub b) wychodząca z zaworu i wchodząca do butli (dokładnie nie pamiętam, mówił tak sprzedawca). Natomiast w zaworach nowego typu tego problemu nie ma (nowy zawór kosztuje 50 zł netto).
Jeżeli ktoś ma zdjęcia szczegółowe owych typów proszę o wstawienie.
Będę wdzięczny za zdjęcia (jeżeli nikt się nie orientuje) z bliskiej odległości.