Sonda: Masz do wyboru akwarium o zbliżonych do siebie wymiarach które wybierzesz:
Profilowane
Proste
Uwaga: To jest publiczna sonda, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowałeś.   Wyniki sondy

• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akwarium profil czy proste?

he chyba coś mu sie pomyliło

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Jestem za profilem, mam i obraz w cale nie jest zniekształcony

Pozdrawiam
Rafał

ZDECYDOWANIE łatwiej zarysować akwa profilowane. Trudniej sie je czysci, wyglada dziwnie kosztuje wiecej. Co do jakosci szkla ja tam ufam rzeczom prostym,sprawdzonym przez setki ludzi. A takie naprezone szklo po luku nie wzbudza we mnie zaufania Tongue

Na specjalne życzenie Admina :)

miałem kiedyś profil i zawsze tego żałowałem .

Luki09 napisał(a):Trudniej sie je czysci

Powiedz mi jak się źle czyści?

Pozdrawiam
Rafał

BlackHawk88 napisał(a):
Luki09 napisał(a):Trudniej sie je czysci

Powiedz mi jak się źle czyści?

sadze ze np czyszczenie gabkami magnetycznymi nie jest mozliwe poniewaz ow sie nie dognie do ksztaltu szyby

Na specjalne życzenie Admina :)

Ja mam czyścik magnetyczny, wystarczy używaćgo pionowo.

Pozdrawiam
Rafał

Luki09 napisał(a):ZDECYDOWANIE łatwiej zarysować akwa profilowane. Trudniej sie je czysci, wyglada dziwnie kosztuje wiecej. Co do jakosci szkla ja tam ufam rzeczom prostym,sprawdzonym przez setki ludzi. A takie naprezone szklo po luku nie wzbudza we mnie zaufania Tongue

Mam prośbę aby uzasadniać swoje wypowiedzi,
bo np:
1) jak łatwiej jest zarysować akwarium profilowane ??ja mam ponad pół roku żadnej rysy nie mam a nawet odważę się stwierdzić że nie mam skutecznego sposobu aby tą rysę stworzyć .
2) dziwnie wygląda, kwestia gustu ??
3) jakoś szkła jest akurat lepsza, o obróbka profilu wymaga więcej złożonych procesów technologicznych, więc mit obalony.
4) akwarium profilowane wcale również żle się nie czyści, wystarczy używać odpowiednich do tego celu narzędzi ( w moim wypadku jest to gąbka do mycia naczyń za 50 gr), która nie dość że nie rysuje szyb to doskonale zbiera glony. robię to tylko przy podmianie wody.

Jedyna rzecz która mi się nie podoba w profilach to to że jest mniejsza pojemność, ale niestety coś za coś. Akwarium profilowane tworzy głębie i daje możliwość obserwowania życia w akwarium pod różnymi kątami. Po za tym wybór rodzaju to subiektywne spostrzeżenie, każdy zrobi jak uważa, a odpowiedzi trzeba uzasadniać, pozdrawiam Smile

Zdecydowanie profil. Od 8 lat użytkuję o poj. 200l i nie zauważyłem żadnych wad.

mariusz_and napisał(a):Mam prośbę aby uzasadniać swoje wypowiedzi,
bo np:
1) jak łatwiej jest zarysować akwarium profilowane ??ja mam ponad pół roku żadnej rysy nie mam a nawet odważę się stwierdzić że nie mam skutecznego sposobu aby tą rysę stworzyć .
2) dziwnie wygląda, kwestia gustu ??
3) jakoś szkła jest akurat lepsza, o obróbka profilu wymaga więcej złożonych procesów technologicznych, więc mit obalony.
4) akwarium profilowane wcale również żle się nie czyści, wystarczy używać odpowiednich do tego celu narzędzi ( w moim wypadku jest to gąbka do mycia naczyń za 50 gr), która nie dość że nie rysuje szyb to doskonale zbiera glony. robię to tylko przy podmianie wody.

Jedyna rzecz która mi się nie podoba w profilach to to że jest mniejsza pojemność, ale niestety coś za coś. Akwarium profilowane tworzy głębie i daje możliwość obserwowania życia w akwarium pod różnymi kątami. Po za tym wybór rodzaju to subiektywne spostrzeżenie, każdy zrobi jak uważa, a odpowiedzi trzeba uzasadniać, pozdrawiam Smile

W tych wypowiedziach nie doczytałem się żadnego uzasadnienia, które by mnie usatysfakcjonowało. Wiem natomiast, że szyby profilowane są łatwiejsze na zarysowania. Drążyłem ten temat dość długo, co doprowadziło mnie do dwóch producentów jeden z nich był odpowiedzialny za proces technologiczny wygiętej szyby drugi zaś to producent robiący akwaria. Pierwszy pan był bardzo miły i okazał się pasjonatem własnej pracy. Ponad godzinę tłumaczył mi, dlaczego tak się dzieje, oczywiście robił to tak profesjonalnie, że gdybym miał to dzisiaj powtórzyć byłoby ciężko. Właśnie ten proces technologiczny jest temu winny, że wewnętrzna część szyby profilowanej jest osłabiona, natomiast zewnętrzna jest zdecydowanie mocniejsza od prostej. Miałem kilka baniaków profilowanych i wszystkie zdecydowanie szybciej się rysowały. Używałem do czyszczenia gąbki za 50gr, lecz i to nie pomagało. W moim zbiorniku miałem bardzo drobny żwirek, który prawie zawsze dostawał się pod gąbkę rysując przy tym szybę. Całą tą tezę potwierdził producent robiący akwaria, lecz tu rozmowa była krótka powiedział ?kur? muszę dwukrotnie wolniej kleić profile, bo się strasznie jeba?. rysują.?
Pewnie po części to była moja wina, bo jestem raptusem i nie umiem nic za wolno robić. Wiem jedno dziś wybrałbym zdecydowanie proste akwarium.

Pozdrawiam bumboo

Skocz do: