12
Teraz woda zaczyna nabierać koloru zielonego, oczywiście nadal jest bardzo mętna, a nawet powiedział bym, że ryby to widzę tylko jak zbliżą się do przedniej szyby.
Z podłoża na pewno nic nie przechodzi, gdyż mam tam sam żwirek.
W/g zaleceń odstawiłem nawozy i na razie nie karmię ryb oraz odłączyłem jedną świetlówkę, gdyż miałem do tej pory ok. 1W/L.
10
miałem podobny problem w akwa 30l, ale ja nie dawałem żadnych nawozów do roślin, powodem było przekarmienie ryb i resztki na dnie gnijące powodowały taką wodę, mam kilka pytań:
jak często odmulasz akwarium? ile razy dziennie karmisz ryby i w jakich ilościach?
Piszę poprawnie po polsku.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
Pozdrawiam!
Krystian
12
prof.Animal napisał(a):miałem podobny problem w akwa 30l, ale ja nie dawałem żadnych nawozów do roślin, powodem było przekarmienie ryb i resztki na dnie gnijące powodowały taką wodę, mam kilka pytań:
jak często odmulasz akwarium? ile razy dziennie karmisz ryby i w jakich ilościach?
Ryby dostają raz dziennie małą porcję jedzenia, a resztkami nie zjedzonego pokarmu zajmują się kiryski.
Podmiany robię co tydzień i co tydzień odmulam, ale to stało sie zaraz na starcie baniaka, wiec nie ma tam na pewno aż tyle nieczystości i gnijącego pokarmu żeby zaraz woda robiła się mętna. Zajmuje się akwarystyka od ponad dwóch lat i pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło.
10
a może masz za dużo nawozów w wodzie? ja bym przez tydzień nie dawał nawozów i poczekał jeśli się poprawi to malutkimi dawkami dozowałbym ten nawóz
Pozdrawiam!
Krystian
9
może zrób jeszcze raz restart? i wyczyć wszystko dobrze
ERROR 404
4
Mam podobny problem z "mlekiem":
akwa mam od póltora roku. do tej pory było wszystko ok. Teraz woda zamieniła się w słynne "mleko":-(.
co mam robić?
akwa 25l.
obsada:
-2 gupiki
-3 kirysy spiżowe
-4mieczyki
-1 molinezja
Dodam że niedługo zmieniam obsadę na tęczanki, bo chyba troszkę za dużo tych rybek a sadystą nie jestem:-))
tak czy inaczej proszę o pomoc.
Dzięki koledzy!
10
czy zmieniałeś w ostatnim czasie pokarm, lub zacząłeś inaczej karmić ryby?
Pozdrawiam!
Krystian
4
chyba cud się stał!!!
dziś wstaję zapalam pupilkom światło, a tu woda normalnie KRYSTALICZNIE CZYSTA. mam 3 kiryski spiżowe to może one to dno tak "poodkurzały", a reszta nie wiem co sie stało
12
Po raz drugi zrobiłem całkowity restart i po dwóch tygodniach to samo, teraz jest taka zielona, że nawet nie widać roślin na pierwszym planie.
Jutro mam zamiar zrobić go jeszcze raz, tylko mam parę pytań, bo być może w nich tkwi przyczyna.
Mam baniak 60 l i trzy świetlówki każda po 15W (2 x Sylvania 6500 i 1 x Aqarelle). Po restarcie włączałem 1 Sylvanie i 1 x Aqarelle, ale to może właśnie wina tej aquarelli, może tymczasowo ją odłączyć i podłączyć inną (mam jeszcze stare: aqua glo i sun glo) lub niech świeci tylko jedna i przez ile godzin. Co o tym sądzicie ? Dodam, ze niektóre rośliny są wymagające pod względem światła. Kiedyś już raz robiłem restart, ale wtedy było to na świetlówkach aqua glo i sun glo.
Drugie pytanie dotyczy nawozów: po jakim czasie od restartu zacząć nawozić rośliny i co z bimbrownią - uruchamiać czy nie ?
Drugi raz restart i wszystko zaczyna sie psuć po dwóch tygodniach, nawet wprowadzenie kultur bakterii nic nie daje.
Czekam na Wasze podpowiedzi
0
Witam! Proszę o radę. Zrobiłem podmiankę wody ok 20% w akwarium 216L ponieważ woda robiła się mętna i nic to nie dało nadal jest mętna a nie krystaliczna jak po totalnym czyszczeniu, z tego co wczytałem zrobiłem błąd myjąc filtr pod bieżącą wodą. W czym problem??? Czy mam spokojnie czekać? (Akwarium 216L, filtr Hailea BT700)Proszę pomóżcie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.05.2009, 21:58 {2} przez
Aroo.)