Mam dylemat, bo aktualnie jako podłoże mam gł. piasek tzw żwir kwarcowy 0.5-1mm i kolorowy żwir (większy).Kolorowy żwir może i fajnie wyglądał, ale chyba jednak jest nie funkcjonalny, ale cóż mój błąd. Pisaku jest więcej niż żwirku. Są też kamyki ułożone coś trochę w podobnie do wybrzuszeń obok siebie i to jest ok oraz gdzieś gdzieniegdzie.
Podłoże mam takie bo złe miałam informacje dotyczące dobrego podłoża dla roślin. Najpierw miałam sam żwirek a później kupiłam piasek. i tak już zostało. Ale chcem to zmienić, ale Boje się o Kiryski. Bo nie wiem jakie podłoże będzie dobre zarówno dla roślin i Kirysków, bo nie chcę ich zranić. Czytałam coś o tym że dobry będzie czarny żwirek, ale czy to prawda? Jeśli tak to jakiej wielkości żeby nie przeszkadzał Kryskom? Słyszałam też coś o "aktywnym podłożu" niby specjalnym dla roślin, ale nie wiem jak to wpływa na ryby.
Proszę o pomoc i doradzenie jakie podłoże będzie dobre dla rybek i roślin i nie będzie ranić kirysków. Z góry dzięki i jeśli można to nie krzyczcie na mnie za ten kolorowy żwirek .
Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie.
Podłoże mam takie bo złe miałam informacje dotyczące dobrego podłoża dla roślin. Najpierw miałam sam żwirek a później kupiłam piasek. i tak już zostało. Ale chcem to zmienić, ale Boje się o Kiryski. Bo nie wiem jakie podłoże będzie dobre zarówno dla roślin i Kirysków, bo nie chcę ich zranić. Czytałam coś o tym że dobry będzie czarny żwirek, ale czy to prawda? Jeśli tak to jakiej wielkości żeby nie przeszkadzał Kryskom? Słyszałam też coś o "aktywnym podłożu" niby specjalnym dla roślin, ale nie wiem jak to wpływa na ryby.
Proszę o pomoc i doradzenie jakie podłoże będzie dobre dla rybek i roślin i nie będzie ranić kirysków. Z góry dzięki i jeśli można to nie krzyczcie na mnie za ten kolorowy żwirek .
Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie.
akwarium 70l
grzałka: Elite 100W
filtr: TetraTec in800
napowietrzacz: Tetra Tec APS 100 (50-100l)

W akwarium nie powinny być żadne ostre przedmioty,bo mogą sobie zranić wąsiki.Mając na myśli kolorowy to np. zielony czerwony czy może biały,brązowy itd ?