• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kirysek Pstry bez jednego oka
Sad 

Witam!

Mam pytanie, mianowicie:

Dzisiaj zauważyłem iż jeden z moich kirysków nie ma oka (stawiam iż to sprawka raka, dlatego mam dla niego w przygotowaniu inne akwa). Gdy go teraz obserwuje, zachowuję się tak samo jak zawsze, nie jest ani pobudzony, ani ospały. I tu moje pytanie: czy jest szansa iż on przeżyje, jestem z nim troszkę związany ponieważ był to mój pierwszy kirys. Sad

Proszę o odpowiedź

EDIT

- temperatura wody - około 26-27*C
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie - 2 razy dziennie (granulat tetry i płatki tetry)
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna - Woda podmieniana co tydzień odmulanie co 2
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody i z jakiej przyczyny
- czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium) - tak
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy) 2x AquaEl

"Heartbeats they were racin'
Freedom he was chasin'
Spotlights, sirens, rifles firing
But he made it out
With a bullet in his back."
AC?DC - Jailbreak

Dodaj zdjęcia, to pomożemyWink

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

Czy te oko było jakos spuchnięte, powiększone?

Proszę dostosować pierwszy post do regulaminu tu obowiązującego: http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html w przeciwnym razie wątek zostanie zamknięty .

Poza tym powinieneś też przenosić sprawcę a nie męczyć zmianą otoczenia chorego.
Zdjęcie jest jednym z obowiązków z regulaminu tutejszego działu.
Rybka może żyć bez oka, jednak trzeba zapewnić jej dużo spokoju.
Musisz uważać żeby nie wdała mu się żadna infekcja.
Karm bardziej ostrożnie, regularnie podmieniaj wodę i odmulaj dno.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Rak został przeniesiony do innego akwa, natomiast kirys siedzi sobie w jednym miejscu. Oddycha normalnie. Niestety nie posiadam chwilowo aparatu, jak tylko go odzyskam to dodam zdjęcia Smile.
Ok, dowiedziałem się tego co chciałem. Temat można zamknąć Smile

Freedom he was chasin'
But he made it out
AC?DC - Jailbreak

Ja mam 2 kiryski pstre samca i samice + jednego albinosa, samica też niestety niema oka (straciła dawno temu w bitwie ze zbrojnikiem) i żyje normalnie je z dna, i składa ikre, twojej rybce raczej nic niebędzieSmile

Jejku, dziękuje wszystkim za odpowiedź Big Grin

Freedom he was chasin'
But he made it out
AC?DC - Jailbreak

(14.11.2009, 18:20)bomboszek napisał(a):  Czy te oko było jakos spuchnięte, powiększone?
Witam, mój kirys spiżowy miał przez ponad tydzień spuchniete oko i biała "otoczkę", dziś zauważyłem, że oka nie ma a "otoczka" pozostała. Miałeś cos podobnego?

(30.03.2013, 12:35)manieczek napisał(a):  
(14.11.2009, 18:20)bomboszek napisał(a):  Czy te oko było jakos spuchnięte, powiększone?
Witam, mój kirys spiżowy miał przez ponad tydzień spuchniete oko i biała "otoczkę", dziś zauważyłem, że oka nie ma a "otoczka" pozostała. Miałeś cos podobnego?

Zadałeś sobie tyle trudu żeby popatrzeć na date posta??

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

(30.03.2013, 14:56)klosek napisał(a):  
(30.03.2013, 12:35)manieczek napisał(a):  

Zadałeś sobie tyle trudu żeby popatrzeć na date posta??

Data postu w niczym nie przeszkadza.

Podobna rzecz przytrafiła się mojej samicy bojownika (biała powłoka na oku i jego powiększenie), dlatego zastosowałem kurację świetlikiem.

Skocz do: