• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Belka czy zwykła pokrywa

Witam
Wiem że na forum było kilka takich tematów lecz nie znalazłem ostatecznej opinii.
Otóż od kilku dni droczę się z pytaniem czy do akwa kupić pokrywę czy belkę oświetleniowa do akwa?? Co było by lepsze?
Przepraszam ale pytanie wynikło z mojego niedoświadczenia

Akwa[54l] pierwsze...:p

dokke napisał(a):Witam
Wiem że na forum było kilka takich tematów lecz nie znalazłem ostatecznej opinii.
Otóż od kilku dni droczę się z pytaniem czy do akwa kupić pokrywę czy belkę oświetleniowa do akwa??
Przepraszam ale pytanie wynikło z mojego niedoświadczenia

Polecam pokrywę gdyż mniej ciepła ucieka.

Ogólne:
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-by...19622.html
25l- xXx Red Cherry
30l podzielone na pół,I - , II -

Montując belkę możesz łatwo zwiększyć moc światła,ponieważ w belkach montowane są świetlówki o większej mocy niż w pokrywie i możesz dokupić sobie drugą, w przypadku potrzeby zwiększenia mocy światła.Oczywiście w pokrywie również można zwiększyć moc oświetlenia,ale wiąże się to z jej przeróbką (patrz DIY).Wybór należy do ciebie,ja mam w 112l belkę 2x24W i moduł oświetleniowy 11W i jest ok.
Pozdrawiam ;-)

Ja bym wolał pokrywę.

Ja wolałbym belkę Tongue Ona jest droga, ale to zależy od rozmiaru ( pokrywa to samo) .

Piszę poprawnie po polsku.

Dbaj o stylistykę i ortografię.

Ja wolałbym pokrywę. Mniej ciepła ucieka Smile

Ja też uważam że pokrywa mniej ciepła a co za tym idzie mniej działająca grzałka i zużycie prądu , mi np grzałka w dzień w ogóle nie włącza się a gdy miałem bez pokrywy to grzałka co jakiś czas się włączała teraz to tylko nad ranem koło 4,5 bo wtedy temperatura w domu spada. Licząc np 72W oświetlenie przy pokrywie działające przez 12godz dziennie ,przez 2miesiące daje nam zużycie za 52zł
i działającej grzałce przez 2 godz dziennie to koszt 12zł a bez pokrywy grzałka pewnie będzie działała przez 6godz na dobę co da wtedy koszt 36zł dodatkowo. Ale opinij tyle ile użytkowników forum. Musisz sam zdecydować

Jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Belka więcej ciepła ucieka i bardziej woda paruje czyli trzeba częściej dolewać ale za to chyba estetyczniej wygląda niż jakaś zwykła pokrywa

Akurat jak idą cieplejsze dni to ważne dla was żeby ciepło nie uciekało... No ciekawe.Ja latem mam kłopot(jak większość z forum), że temperatura nawet do 30*C potrafi dojść.Wtedy trzeba ochładzać wodę a nie ogrzewać.Ja bym brał belkę, sam u siebie mam tylko własnej roboty.Żeby do pokrywy dołożyć oświetlenia musisz ją przerabiać(przy czym tracisz gwarancję).Nawet jak masz ryby labiryntowe, to pokrywa być nie musi (mam 5 gurami).

Zawsze może ją wykonać sam wtedy zrobi sobie taką jaka mu będzie odpowiadać. Plusy i minusy to prawda są porostu trzeba przemyśleć co się chce. Pokrywę aluminiową tylko to już są większe koszty. Gdybym nie musiał mieć w domu 20stopni wybrał bym też belkę.

Skocz do: