• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wkłady do filtrów Barracuda

Szukam jeszcze jednej osoby do przetestowania wkładu Blue 70.
Zainteresowane osoby proszę o zgłaszanie się do mnie na PW.
Warunki:
- zapewnienie dobrych warunków do testów, czyli odpowiednio duże NO2 i/lub NO3, czyli musisz mieć w akwarium problem z azotanami i azotynami Smile
- opisanie swojego testu w tym dziale na forum, włącznie ze zdjęciami i wnioskami

"- Barracuda Pink do redukcji fosforanów i organiki"
A co to jest organika?
Poproszę o wyjaśnienie.

białko, tłuszcz, cukier, chelaty

A gdzie to można kupić???
No i za ile Smile

jak przeczytasz dokładnie pierwszy post to wszystko stanie się jasne Smile
A najlepiej przeczytaj cały wątek, żeby zapoznać się z wieloma ważnymi informacjami o Barracudzie Smile

Czyli kolejny cudowny środek na wszystko..."i krawaty wiąże".
Przypomina mi się zestaw uzdatniaczy do wody, wlewasz to ,śmo i tamto i włala! Z gnojowicy robisz górski pachnący strumień.
Nie tak dawno przebojem ogórkowym był zdaje się zeolit czy cuś tam innego cudownego.
A powiadają ludzie że cudów nie ma Smile

po to robimy testy, żeby nikt takich głupot nie wypisywał

Jak już bawisz się w testowanie to przepuść wodę jeszcze przez węgiel aktywowany dla porównania (ta sama objętość złoża).

Celem?
Węgiel nie będzie skutecznie wchłaniał tego samego wachlarza substancji co żywice jonowymienne, na dodatek nie jest w stanie robić tego selektywnie.
Nie da się go regenerować oraz po przepełnieniu zaczyna oddawać to co wcześniej wchłonął - stare wchłonięte cząsteczki są wypłukiwane i na ich miejsce wpadają nowe.

Adsorpcja to nie to samo co wymiana jonowa.

kupiłem 2 tyg temu Barracuda Red 200 żeby zbić PO4 poprzednio miałem wkład z JBL który działał bez problemu natomiast ten po tygodniu pracy nie obniżył ani trochę,Zastosowałem kupiony też regenerant w/g instrukcji, minął tydzień i dalej nic.
Akwa 200L filtr EHEIM PROFESSIONEL 2224

Skocz do: