21.01.2011, 19:39
Metriaclima livingstonii - Jedyny muszlowiec w Jeziorze Malawi
Rozmiary - Samiec - 8cm a samice ok 6,5cm ...
Zbiornik - Minimum 80x35x40 dla grupy haremowej 1+4
Chów - Ryby trzymamy w haremach min 1+3 (wikipedia podaje ,że w parach ale to bujda).
Karmienie - Jak dla wszystkożerców - trochę roślinnego a trochę mięsnego jednak nie przesadzajmy z pokarmami wysokobiałkowymi.Moje dostają:
1 dzień - rano dainichi ultima kril , popołudniu spirulina super forte
2 dzień - supervit a potem mrożonka malawimix - mój przepis
3 dzień - biovit a potem dainichi wymieszany z spirulinką
4 dzień - 1 dzień
5 dzień - 2 dzień
6 dzień - obficie mrożonka
7 dzień - głodówka !
Zachowania - Tego nie da się opisać - to trzeba zobaczyć ! Tarło,przeganianki,inkubacja,młode i inne dziwne zachowania typu zakopywanie muszli czy zmiana ubarwienia w 3 sekundy
Rozmnażanie - Tu nie można narzekać - mioty 15-40 szt. i dość częste - samica wypuściła młode a po 5 dniach już znowu nosiła Obecnie 2 samice inkubują a w 54l kotniku mam 24x 2cm maluchy
Temperatura - Jak w przypadku innych pyszczaków - 24-28 *C ale nawet podczas upałów w 29-30*C czuły się świetnie ale jednak zbijałem temperaturę do 27*C
Parametry Zwykła kranówka jest idealna.Zbiornik musi być dojrzały biologicznie
Płochliwość - W małych haremach są bardzo płochliwe...im większe stado tym są bardziej śmiałe...
Uwagi Te ryby polecam trzymać jedno gatunkowo z uwagi na to ,że jest to najmniejszy pyszczak Jeziora Malawi i nawet niewielkie saulosi dominują go do tego stopnia ,że jest cały blady.
Samiec
Samica
Zdominowany samiec staje się blady...
2 miesięczny narybek ...
Tu znajdziecie więcej zdj. Smile http://www.akwaswiat.net/moje-pysie-metr...21942.html
Rozmiary - Samiec - 8cm a samice ok 6,5cm ...
Zbiornik - Minimum 80x35x40 dla grupy haremowej 1+4
Chów - Ryby trzymamy w haremach min 1+3 (wikipedia podaje ,że w parach ale to bujda).
Karmienie - Jak dla wszystkożerców - trochę roślinnego a trochę mięsnego jednak nie przesadzajmy z pokarmami wysokobiałkowymi.Moje dostają:
1 dzień - rano dainichi ultima kril , popołudniu spirulina super forte
2 dzień - supervit a potem mrożonka malawimix - mój przepis
3 dzień - biovit a potem dainichi wymieszany z spirulinką
4 dzień - 1 dzień
5 dzień - 2 dzień
6 dzień - obficie mrożonka
7 dzień - głodówka !
Zachowania - Tego nie da się opisać - to trzeba zobaczyć ! Tarło,przeganianki,inkubacja,młode i inne dziwne zachowania typu zakopywanie muszli czy zmiana ubarwienia w 3 sekundy
Rozmnażanie - Tu nie można narzekać - mioty 15-40 szt. i dość częste - samica wypuściła młode a po 5 dniach już znowu nosiła Obecnie 2 samice inkubują a w 54l kotniku mam 24x 2cm maluchy
Temperatura - Jak w przypadku innych pyszczaków - 24-28 *C ale nawet podczas upałów w 29-30*C czuły się świetnie ale jednak zbijałem temperaturę do 27*C
Parametry Zwykła kranówka jest idealna.Zbiornik musi być dojrzały biologicznie
Płochliwość - W małych haremach są bardzo płochliwe...im większe stado tym są bardziej śmiałe...
Uwagi Te ryby polecam trzymać jedno gatunkowo z uwagi na to ,że jest to najmniejszy pyszczak Jeziora Malawi i nawet niewielkie saulosi dominują go do tego stopnia ,że jest cały blady.
Samiec
Samica
Zdominowany samiec staje się blady...
2 miesięczny narybek ...
Tu znajdziecie więcej zdj. Smile http://www.akwaswiat.net/moje-pysie-metr...21942.html
SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water