07.02.2011, 00:45
Kirysek spiżowy - Corydoras aeneu
kirysek spiżowy
Gromada: promieniopłetwe
Rząd: sumokształtne
Rodzina: kiryskowate
Rodzaj: corydoras
Gatunek: kirysek spiżowy
Pochodzenie: Ameryka Południowa (od Wenezueli po Urugwaj).
Wygląd: Ciało koloru szaro- brązowego z metalicznymi odcieniami (niebiesko/zielonymi). Samice dorastają nawet do 7-8cm, samce są zazwyczaj mniejsze. Dodatkową cechą, dzięki której można odróżnić płeć jest płetwa grzbietowa- u samca jest ona ostrzej zakończona i ma smuklejszy kształt.
Warunki hodowlane: Kiryski spiżowe nie mają dużych wymagań co do parametrów wody. Tolerują temperaturę 20-30*C (optymalnie 24-26*C). Okazy hodowlane dobrze znoszą praktycznie każdą twardość i pH jakie można spotkać w akwariach. U mnie gdy jeszcze nawet nie wiedziałem o istnieniu testów wody wytrzymywały 15GH i pH 7,6. Jednak jeżeli chcemy zapewnić im warunki zbliżone do naturalnych powinniśmy zadbać o wodę w miarę miękką (twardość ogólna około 6-10*n), oraz lekko kwaśną (pH 6,5-6,8).
Bardzo ważny dla kiryska jest dobór podłoża. Kategorycznie zabrania się stosowania podłoża o ostrych krawędziach, np. bazalt, ponieważ kiryski mogą ranić sobie wąsy, które służą im jako organy dotykowo- smakowe. Dopuszczalne jest stosowanie żwirów o dużej granulacji. Jednak dopiero przy piasku o małej granulacji (~0,5-0,8mm) można zaobserwować sposób w jaki kiryski się odżywiają, tj. przesiewanie piasku przez skrzela i wyłapywanie pokarmu z podłoża.
Kiryski spiżowe nie wymagają wielkich akwariów, choć powinno być to przynajmniej 80l. Z racji tego, że jest to ryba denna, ważne jest aby miała do dyspozycji pewien obszar dna, na którym będzie mogła spokojnie żerować.
Tryb życia: Kiryski spiżowe są rybami stadnymi. Zaleca się trzymanie ich przynajmniej w grupie 5-6 osobników. Dopiero wtedy można zaobserwować ciekawe stadne zachowania. Jest to ryba bardzo towarzyska, często też zdarza się jej pływać wspólnie z innymi gatunkami kirysków, choć np. rzadziej z pandami, za to często pływa razem z kiryskami pstrymi. Za dnia dość spokojna (lubi wtedy siedzieć w różnego rodzaju kryjówkach), ożywia się pod wieczór i w nocy. Czasem kiryski w widowiskowy sposób pobierają powietrze atmosferyczne, wykonując szybki ruch w kierunku powierzchni wody.
małe stadko kirysków spiżowych
Dieta: Błędne jest przekonanie, że kiryski są pewnego rodzaju ekipą sprzątającą i jedzą co popadnie. Wymagają specjalnego pokarmu dla ryb dennych w postaci tabletek (np. wafers, Tetra TabiMin, Tropical Kirysek). Oczywiście chętnie zjedzą też płatki suchego pokarmu, które opadną na dno. Nie pogardzą również pokarmem mięsnym (żywym oraz mrożonym). Jak zawsze zalecana jest raz na tydzień głodówka.
Przebieg i okoliczności rozrodu: Kiryska spiżowego do rozmnażania specjalnie namawiać nie trzeba, jeżeli już raz złoży ikrę powinien później już to robić w miarę regularnie. Ewentualne pobudzanie do rozmnażania jest możliwe poprzez symulacje nadejścia pory deszczowej. Najpierw robimy rzadko podmiany wody i ograniczamy karmienie, za to podnosimy temperaturę (pora sucha). Następnie obniżamy temperaturę, wykonujemy codzienne podmiany wody i zwiększamy ilość pokarmu (pora deszczowa). Fakt jest taki, że nie są to zabiegi konieczne do złożenia ikry, choć na pewno pomocne. Jeżeli dobrze pamiętam to u mnie właśnie kiryski spiżowe po raz pierwszy złożyły ikrę jakoś we wrześniu właśnie po okresie ciepłego lata gdy woda przez pewien czas miała nawet 29*C.
O ile złożenie ikry nie jest takie trudne, o tyle doprowadzenie do wylęgu i odchowanie młodych już jest cięższe. Po pierwsze woda podczas inkubacji powinna być miękka i klarowna, inaczej ikra może spleśnieć. Drugą sprawa jest zabezpieczenie ikry przed zjedzeniem. O ile kiryski raczej nie jedzą swojej ikry (z racji tego, że składają ją na szybach i liściach), o tyle jest narażona na zjedzenie głównie przez żyworódki (np. bardzo ją lubią mieczyki), i inne zwierzęta często bytujące na szybach- glonojady, krewetki i ślimaki.
ikra kiryska spiżowego
tarło kiryska spiżowego
--------
Jak tylko uda mi się uchwycić dobry kadr to podmienię zdjęcia na fajniejsze.
kirysek spiżowy
Gromada: promieniopłetwe
Rząd: sumokształtne
Rodzina: kiryskowate
Rodzaj: corydoras
Gatunek: kirysek spiżowy
Pochodzenie: Ameryka Południowa (od Wenezueli po Urugwaj).
Wygląd: Ciało koloru szaro- brązowego z metalicznymi odcieniami (niebiesko/zielonymi). Samice dorastają nawet do 7-8cm, samce są zazwyczaj mniejsze. Dodatkową cechą, dzięki której można odróżnić płeć jest płetwa grzbietowa- u samca jest ona ostrzej zakończona i ma smuklejszy kształt.
Warunki hodowlane: Kiryski spiżowe nie mają dużych wymagań co do parametrów wody. Tolerują temperaturę 20-30*C (optymalnie 24-26*C). Okazy hodowlane dobrze znoszą praktycznie każdą twardość i pH jakie można spotkać w akwariach. U mnie gdy jeszcze nawet nie wiedziałem o istnieniu testów wody wytrzymywały 15GH i pH 7,6. Jednak jeżeli chcemy zapewnić im warunki zbliżone do naturalnych powinniśmy zadbać o wodę w miarę miękką (twardość ogólna około 6-10*n), oraz lekko kwaśną (pH 6,5-6,8).
Bardzo ważny dla kiryska jest dobór podłoża. Kategorycznie zabrania się stosowania podłoża o ostrych krawędziach, np. bazalt, ponieważ kiryski mogą ranić sobie wąsy, które służą im jako organy dotykowo- smakowe. Dopuszczalne jest stosowanie żwirów o dużej granulacji. Jednak dopiero przy piasku o małej granulacji (~0,5-0,8mm) można zaobserwować sposób w jaki kiryski się odżywiają, tj. przesiewanie piasku przez skrzela i wyłapywanie pokarmu z podłoża.
Kiryski spiżowe nie wymagają wielkich akwariów, choć powinno być to przynajmniej 80l. Z racji tego, że jest to ryba denna, ważne jest aby miała do dyspozycji pewien obszar dna, na którym będzie mogła spokojnie żerować.
Tryb życia: Kiryski spiżowe są rybami stadnymi. Zaleca się trzymanie ich przynajmniej w grupie 5-6 osobników. Dopiero wtedy można zaobserwować ciekawe stadne zachowania. Jest to ryba bardzo towarzyska, często też zdarza się jej pływać wspólnie z innymi gatunkami kirysków, choć np. rzadziej z pandami, za to często pływa razem z kiryskami pstrymi. Za dnia dość spokojna (lubi wtedy siedzieć w różnego rodzaju kryjówkach), ożywia się pod wieczór i w nocy. Czasem kiryski w widowiskowy sposób pobierają powietrze atmosferyczne, wykonując szybki ruch w kierunku powierzchni wody.
małe stadko kirysków spiżowych
Dieta: Błędne jest przekonanie, że kiryski są pewnego rodzaju ekipą sprzątającą i jedzą co popadnie. Wymagają specjalnego pokarmu dla ryb dennych w postaci tabletek (np. wafers, Tetra TabiMin, Tropical Kirysek). Oczywiście chętnie zjedzą też płatki suchego pokarmu, które opadną na dno. Nie pogardzą również pokarmem mięsnym (żywym oraz mrożonym). Jak zawsze zalecana jest raz na tydzień głodówka.
Przebieg i okoliczności rozrodu: Kiryska spiżowego do rozmnażania specjalnie namawiać nie trzeba, jeżeli już raz złoży ikrę powinien później już to robić w miarę regularnie. Ewentualne pobudzanie do rozmnażania jest możliwe poprzez symulacje nadejścia pory deszczowej. Najpierw robimy rzadko podmiany wody i ograniczamy karmienie, za to podnosimy temperaturę (pora sucha). Następnie obniżamy temperaturę, wykonujemy codzienne podmiany wody i zwiększamy ilość pokarmu (pora deszczowa). Fakt jest taki, że nie są to zabiegi konieczne do złożenia ikry, choć na pewno pomocne. Jeżeli dobrze pamiętam to u mnie właśnie kiryski spiżowe po raz pierwszy złożyły ikrę jakoś we wrześniu właśnie po okresie ciepłego lata gdy woda przez pewien czas miała nawet 29*C.
O ile złożenie ikry nie jest takie trudne, o tyle doprowadzenie do wylęgu i odchowanie młodych już jest cięższe. Po pierwsze woda podczas inkubacji powinna być miękka i klarowna, inaczej ikra może spleśnieć. Drugą sprawa jest zabezpieczenie ikry przed zjedzeniem. O ile kiryski raczej nie jedzą swojej ikry (z racji tego, że składają ją na szybach i liściach), o tyle jest narażona na zjedzenie głównie przez żyworódki (np. bardzo ją lubią mieczyki), i inne zwierzęta często bytujące na szybach- glonojady, krewetki i ślimaki.
ikra kiryska spiżowego
tarło kiryska spiżowego
--------
Jak tylko uda mi się uchwycić dobry kadr to podmienię zdjęcia na fajniejsze.