1
Czyścik magnetyczny to gadżet dla każdego akwarysty. Przydaję się zwłaszcza tym co bardziej leniwym, gdyż można go używać w dowolnym momencie bez konieczności moczenia rąk. Przeważnie zbudowany jest z dwóch części, głowicy którą umieszczamy w akwarium oraz rączki która znajduje się po naszej stronie. Obydwie części posiadają wbudowane magnesy dzięki którym przyciągają się ułatwiając operowanie czyścikiem. Powierzchnia przylegająca do szyby w głowicy wyłożona jest szorstkim materiałem który odpowiada za oczyszczanie z glonów i miękkim od strony rączki który usuwa drobne zabrudzenia.
Sprzedawane obecnie czyściki magnetyczne są skonstruowane w ten sposób, że głowica jest niezatapialna dzięki czemu bez problemu możemy przełożyć czyścik na kolejną zabrudzoną szybę.
Dodatkowo dla gadżeciaży niektóre czyściki posiadają wbudowany termometr cyfrowy.
7
Pływający tez mam
Z tym termometrem to fajny.
ps. są też takie magnetyczne nie pływające z sznurkiem do tego strasznie ciężki (szkoda gadać miałem to kupione lecz oddałem)
Sprzedam młode labidochromis yellow lub zamienię na inne z malawi
22
Te czyściki są dobre, ale usuwają tylko te delikatne glony z szyby, tych mocniejszych nie dadzą rady wyczyścić, a jedynie je pogłaszczą
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
7
Mam taki czyścik od 3 lat. Malutki ma rację. Zielonego "pyłku" nie doczyszczą. Zdecydowanie preferuję szczoteczkę do zębów.
40
Kuuuuurcze, a ja się napaliłam na ten gadżet, bo mam dosyć ślęczenia z żyletką na patyku.
Szczoteczką do zębów to czyszczę swoje 22l, ale 240 to sobie nie wyobrażam
4
Jeśli będziesz sytematycznie czyścił szybę czyścikiem ( codziennie wieczorem ) to nie bedziesz miał problemu z glonami . Używam czyścika od dawna i nie mam kłopotu z zielonymi glonami,a tym bardziej z brudną szybą. Polecam tą sprytną maszynkę .
56
Mam od dawna czyścik, ale lepiej mieć i żyletkę i to. Tym tylnej szyby nie wyczyści, z bocznymi też są problemy. Poza tym tym tych zielenic w formie kropek nie usunie. Dodatkowo trzeba bardzo uważać, żeby żwirek nie dostał się między czyścik a szybę, bo strasznie rysuje się szyba.
40
A jak takie czyściki sprawdzają się na zbiornikach profilowanych?
13
Mam dwa czyściki.
Pierwszy firmy
Trixie aqua pro Magnet Scheibenreiniger (co za nazwa)
to ten pierwszy w pierwszym poście tematu. W moim odczuciu nie nadaje się do niczego. Ma słaby magnes i niewygodnie się trzyma. Czesto wpadał do wody i trzeba go wyciągać co jest irytujące. Cena coś koło 25zł. Po jednym dniu schowałem go do szafki. Generalnie nie polecam
Drugi
Hailea pływający z regulacją mocy docisku. Bardzo fajny wygodny sprzęt. Ma czarny kolor i nie rzuca się przez to w oczy. Dość dobrze radzi sobie z glonami. Da akwa o szybach 8mm polecam model do 10mm. Raczej nie odpadnie od szyby, a nawet jeśli to nie trzeba po niego siegać na dno akwarium. Cena od 12 do 30zł (zależne od rozmiaru). Bardzo mocno trzyma i można bez obaw szybko przemieszczać go po ściankach akwarium. Polecam
Generalnie tego typu czyściki są dobre do codziennej pielęgnacji zbiornika.
Jeśli chodzi o 'mocniejsze' glony to lepiej użyć np starej karty magnetycznej, telefonicznej (takiej plastikowej). Lepsza niż żyletka bo nie kaleczy
11
Mam czyścik i profil i normalnie bez przeszkód czyszczę.