25
29.08.2011, 22:59
Witam,
Ostatnio okazyjnie wszedłem w posiadanie 180 l akwarium z
6 welonkami (3 duze ok 10-15cm)
5 gurami
6 glonojadow
i jeszcze parę innych dennych rybek
wczoraj zlozylem calosc po przewiezieniu od poprzedniego wlasciciela.
Niestety jedna z welonek dziwnie sie zachowuje i co jakic czas kreci piruety.
Czasami nawet potrafi uderzyc ogonem o pokrywe.
Czy jest chora albo zrobila sobie krzywde przy transporcie?
Prosze o opinie.
Dziekuje!
Basteq
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
Nie udzielam porad na PW i GG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2011, 08:52 {2} przez
Kesi.)
1
nie koniecznie w transporcie, mogła tak się zachowywać już wcześniej, to wygląda jak chory pęcherz pławny
25
(30.08.2011, 10:15)wujek napisał(a): nie koniecznie w transporcie, mogła tak się zachowywać już wcześniej, to wygląda jak chory pęcherz pławny
Czy jest jakaś możliwość żeby jej pomóc? Z tego co obserwuje od 2 dni to wykonuje ona takie fikołki / salta (3 pod rząd) około 7 razy w ciągu dnia.
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
24
Po pierwsza obsada jest mocno przesadzona, trzeba będzie ją zredukować.
Czy zbiornik dojrzewał? Wiesz co to jest cykl azotowy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.08.2011, 13:08 {2} przez
Kondziu360.)
25
(30.08.2011, 13:06)Kondziu360 napisał(a): Po pierwsza obsada jest mocno przesadzona, trzeba będzie ją zredukować.
Czy zbiornik dojrzewał? Wiesz co to jest cykl azotowy?
Obdadę kupiłem razem z całą resztą.
Też wydaje mi się ze mieszkańców jest sporo.
Jak sądzisz ile maksymalnie powinno byc w takim akwarium rybek?
Zbiornik nie dojrzewał. Zostały stare kamyki i roślinki, Wlałem nową wodę i podłączylem stary filtr zewnętrzny Fluval 205 który miałem przy akwarium 54l. Tylko go umyłem.
Basteq
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
16
Oj trzeba było najpierw poczytać...Niepotrzebnie myłeś filtr, zabiłeś tylko florę bakteryjną która w nim sobie "mieszkała". Popełniłeś bardzo częsty błąd- zbiornik nie dojrzewał min. 2 tygodni przed wpuszczeniem ryb. Jak byś nie mył tego filtra to może trwało by to krócej. Welonek może się zachowywać dziwnie właśnie przez to, że zbiornik nie jest dojrzały. Dobrze by było jak byś dał zdjęcie tego baniaka. Co do obsady to czy pisząc "glonojady" masz na myśli zbrojniki? Pewnie tak, więc jest ich za dużo. Zostaw 2-3. Ja osobiście nie znoszę welonów, ale jak Ci się podobają to je trzymaj.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.08.2011, 14:39 {2} przez
SkazanyNaBluesa.)
15
Myślę że warto poczytać na temat pęcherza pławnego, jak wspomniano powyżej.
Skoro stałeś się posiadaczem takiej obsady i szukasz opinii na jej temat, to ja jako ciocia dobra rada - dobrze ci radze zdecyduj się: albo gurami+ zbrojniki, albo welony. Welony preferują chłodną wodę , a pozostałe wręcz przeciwnie. To dyskwalifikuje te gatunki do trzymania razem. Osobiście oddałabym welony i mam nadzieję że też się na to zdecydujesz. Nie zaszkodzi jeśli prześlesz nam na forum fotkę zbiornika. Zawsze coś tam pomożemy, może uda się ominąć niepotrzebne problemy.
33
Akwarium jest za małe dla 6 welonów, a tu masz jeszcze wmieszane ryby ciepłolubne.
Proponuje oddać wszystkie welonki.
Przez 10 dni podawaj Sera Nitrivec aby akwarium mogło zastartować z cyklem azotowym bo Ci to wszystko padnie na zatrucie.
Ktoś Ci sprzedał niezły burdel.
Welonki mają specyficzną budowę płetw, one normalnie sobie piruety robią, czasem pływają do tyłu, czasem robią kółka, one tak lubią i jest to normalne zachowanie. Jakby pływała brzuchem do góry i ją wywalało na powierzchnie to wtedy mógłbyś się zastanawiać.
Polecam stronę dla początkujących
www.akwa.aip.pl
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
25
(30.08.2011, 14:29)SkazanyNaBluesa napisał(a): Oj trzeba było najpierw poczytać...Niepotrzebnie myłeś filtr, zabiłeś tylko florę bakteryjną która w nim sobie "mieszkała". Popełniłeś bardzo częsty błąd- zbiornik nie dojrzewał min. 2 tygodni przed wpuszczeniem ryb. Jak byś nie mył tego filtra to może trwało by to krócej. Welonek może się zachowywać dziwnie właśnie przez to, że zbiornik nie jest dojrzały. Dobrze by było jak byś dał zdjęcie tego baniaka. Co do obsady to czy pisząc "glonojady" masz na myśli zbrojniki? Pewnie tak, więc jest ich za dużo. Zostaw 2-3. Ja osobiście nie znoszę welonów, ale jak Ci się podobają to je trzymaj.
''Myjac filtr'' mam na mysli opłukanie go, bo w poprzednim akwarium był juz pare miesięcy.
Załączam fotki
Glonojadów czy zbrojników jest 5szt
Są jeszcze po 2 szt takich wynalazków jak na drugim zdjeciu (nie wiem jak sie nazywają)
Muszę się jeszcze zaopatrzyć w ładne tło. Jakies pomysly??
Dzieki za pomoc i zainteresowanie
(30.08.2011, 16:08)Kesi napisał(a): Akwarium jest za małe dla 6 welonów, a tu masz jeszcze wmieszane ryby ciepłolubne.
Proponuje oddać wszystkie welonki.
Przez 10 dni podawaj Sera Nitrivec aby akwarium mogło zastartować z cyklem azotowym bo Ci to wszystko padnie na zatrucie.
Ktoś Ci sprzedał niezły burdel.
Hehe, widzę, że welonki nie maja wielu fanów
Na początek dodałem do akwarium taki niebieski płyn używany przy zakładaniu nowych zbiorników. Nie pamiętam nazwy a butelkę wyrzuciłem .
Ktoś faktycznie może nie do konca to przemyślał wczesniej ale jak sie kupuje taki zestaw z szafką za 400zl to trudno marudzić
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.08.2011, 16:34 {2} przez
Basteq.)
4
Do swojej obsady dopisz jeszcze tęczanki, bocje i zbrojniki niebieskie.