Witam! To mój pierwszy post. Postanowiłem założyć pierwsze akwarium. Mam nadzieję że pomożecie mi w zaaranżowaniu wystroju oraz doboru rodzaju rybek i ich ilośći, pojemność 250l, wym 100x50x50. Akwarium jest podłączone i zalane wodą, podłoże to pierwsza warstwa Tetra Complete Substrate 11kg, druga warstwa żwirek 1-3mm i trochę 2-4mm, (mam nadzieję że dobrze wybrałem) grubość całego podłoża to 5-6 cm.
Sprzęt to: Filtr JBL e1500, napowietrzacz Tetra APS 300, grzałka 300W, oświetlenie 2x30W (pewnie za małe), odmulacz,
Proszę o opinie co jest w porządku, a co nie tak?
Jakie rybki kupić i ile sztuk? Wczoraj dopiero nalałem wodę więc trochę czasu do zakupu rybek zostało.
Jakie rośliny proponujecie i gdzie je umiejscowić?
Szkoda że nie poprosiłeś o rady od początku.
Zły wybór górnej warstwy podłoża. Takie podłoże wygląda brzydko, rośliny źle się w nim rozrastają, jest nieprzyjazne dla ryb dennych. Powinieneś zachować odstęp substratu od szyby. Pozatym warstwa żwiru w kilku miejscach wydaje się być za cienka. Jak do substratu dostanie sie światło to zrobią ci się takie zielenice, że ci się wszystkiego odechce...
Szczerze? Radzę założyć zbiornik od nowa, wybrać inny żwir/piasek...
Filtr dobry, ale pewnie pralkę trochę w 250l robi?
Napowietrzacz jest niepotrzebny.
(01.11.2011, 12:21)Kondziu360 napisał(a): Szkoda że nie poprosiłeś o rady od początku.
Zły wybór górnej warstwy podłoża. Takie podłoże wygląda brzydko, rośliny źle się w nim rozrastają, jest nieprzyjazne dla ryb dennych. Powinieneś zachować odstęp substratu od szyby. Pozatym warstwa żwiru w kilku miejscach wydaje się być za cienka. Jak do substratu dostanie sie światło to zrobią ci się takie zielenice, że ci się wszystkiego odechce...
Szczerze? Radzę założyć zbiornik od nowa, wybrać inny żwir/piasek...
Filtr dobry, ale pewnie pralkę trochę w 250l robi?
Napowietrzacz jest niepotrzebny.
Kolego jaki żwirek zastosować? Pralki nie robi można sobie regulować przepływ wody!
Kup sobie piasek kwarcowy ( 10zł za 25kg około )
Pod piasek zależy ile masz kasy, bo możesz wsypać podłoże do roślin, a jak nie to w przyszłości stosować kulki gliniano torfowe..
Temat o doborze obsady już jest, ale ja Ci tak po cichu doradzę
1-2 x Zbrojnik Niebieski
6-10x Kirys Panda
20x Razbora Klinowa lub
20x Neon Innesa lub Jedno stado z tych trzech masz do wyboru
20x zwinnik jarzeniec
Do tego Harem:
1 + 3 Prętnik Karłowaty lub
1+3 Bojownik
Edit: I wywal te paskudne tło, zmień je na jednolite niebieskie lub czarne
Jutro poszukam nowego i wymienię górną warstwę, będzie dobrze?
(01.11.2011, 17:15)pawciotr napisał(a): Po pierwsze ile masz kasy na te akwarium?
Moje kilka rad:
Kup sobie piasek kwarcowy ( 10zł za 25kg około )
Pod piasek zależy ile masz kasy, bo możesz wsypać podłoże do roślin, a jak nie to w przyszłości stosować kulki gliniano torfowe..
Temat o doborze obsady już jest, ale ja Ci tak po cichu doradzę
1-2 x Zbrojnik Niebieski
6-10x Kirys Panda
20x Razbora Klinowa lub
20x Neon Innesa lub Jedno stado z tych trzech masz do wyboru
20x zwinnik jarzeniec
Do tego Harem:
1 + 3 Prętnik Karłowaty lub
1+3 Bojownik
Edit: I wywal te paskudne tło, zmień je na jednolite niebieskie lub czarne
Jak kasa nie gra roli a koniecznie chcesz czarne podłoże, kup AquaSubstrate II+...
Możesz poczytać o zbiornikach na ziemii ogrodowej. Ziemia jest lepsza niż te gotowe firmowe substraty. Ale i tak musisz ją czymś przykryć.