Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Easy Carbo?

Akwarium 112l stoi od miesiąca, na bazie ziemii z kretowiska. Ryb brak, za to glonów niezliczone ilości... Najwięcej jest krasnorostów. Poza nimi strasznie denerwujące są liście roślin pokryte czymś brązowym, nie wiem co to za glon. Easy carbo pomoże? Czy po prostu czekać kolejne tygodnie aż akwarium kompletnie się ustabilizuje? Podmieniam tygodniowo 20% wody, oświetlenie standardowe 0,36W/l

Opisz dokładniej zbiornik, wrzuć fotki. Jestem ciekawy jak to się prezentuje.

Akwarystyka to fajne hobby ;)

112l profil, założony 5 tygodni temu na bazie ziemii z kretowiska + żwir. Na start był filtr ze zbiornika sprzed restartu, 10 dni temu zaczął pracować nowy filtr, kubełkowy, póki co pracują sobie razem. Z roślin jest nurzaniec, cabomba, kryptokoryna, microsorium i hygrophilie. Obsadę stanowi na razie jedynie zbrojnik niebieski. Pierwszy tydzień był spoko, nawet gloniska się nie pojawiały jakoś specjalnie. Dopiero w drugim tygodniu był wysyp, który trwa do teraz. Póki co zwalczam je tylko poprzez podmiany wody i mechanicznie. Zdjęcie robione telefonem więc rewelacji nie ma. Aha, w tym tygodniu wrzuciłem dębowy korzeń, samodzielnie preparowany. Jest też drugi od początku akwarium, nie pojawiała się żadna pleśń ani nic z tych rzeczy.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6104...2951b.html

Jak na akwarium na ziemi to masz za mało roślin.
Kuracja na krasnorosty jest taka wlewasz 30ml. carbo po zgaszonym świetle ,czekasz dwa dni i to samo
Obserwujesz czy krasnale zmieniają kolor. jeśli nie to jeszcze raz 40ml.
Po trzecim razie dajesz 40% podmianę na wodę 1/3 kran plus 2/3 RO. tydzień czasu i po krasnorostach.

Póżniejsze podmianki już normalnie ale też z dodatkiem RO aby profilaktycznie zmiękczyć wodę.

Taki jest mój sposób na krasnale rosnące na kranówce

Jakie rośliny byś jeszcze polecał? Głównie na trzeci plan, o trawniku przy takim oświetleniu nawet nie myślę.
Temat zamknięty

Skocz do: