Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

jaki Zwir do akwarium

witam !!
Mam taki maly problem z doborem granulacji zwirku w baniaczku ;/
aktualnie w 63 l akwarium posiadam zwir o granulacji 1-3mm.
Zakupilem juz wiekszy baniak o pojemnosci 112l i chce zmienic zwir tylko nie wiem ktory bylby lepszy dla roslin i ryb ten co mam 1-3 mm czy 3-5mm . dodam ze mam kiriski .

pozdrawiam

Piach jak kirysy Wink

Żwir 1-3mm o gładkich krawędziach będzie idealny dla kirysków i innych ryb strefy przydennej oraz dla roślin. Jeśli chcesz 100% potwierdzenia to daj foto garści obecnego lub przyszłego podłoża to ocenimy.

Przyszlego zwirku jeszcze nie posiadam ale mylse nad : http://allegro.pl/podloze-do-akwarium-cz...07552.html a posiadam cos takiego http://archiwum.allegro.pl/oferta/one-st...17144.html oczywiscie czekalbym az by sie pojawila granulacja tej lawy 1-3 mm ;D

No to sobie poczekasz Smile
Ja mam żwir bazaltowy 1-3mm lecz podobno taki "kaleczy" ryby denne, ile w tym prawdy nie wiem, aczkolwiek próbowałem sobie zrobić nim krzywdę i stwierdziłem że dla człowieka to nie możliwe Big Grin
Ale z tym chyba bardziej chodzi o te ryby które wciągają podłoże i wypluwają to czego zjeść się nie da.
Podobno są żwirki bazaltowe o zaokrąglonych krawędziach, ale ja się z nimi nie spotkałem.

ryba taka jak zbrojnik ma delikatny pyszczek i brzuch gdyż tam nie ma łusek jedynej rzeczy którą broni sie ryba nie chodzi o kaleczenie wnętrz rybki. Gdy płynie ryba denna ciągnie brzuchem po kamieniach i nie chodzi o to żę będzie krwawić lecz może wejść zakażenie Tongue

a co myslicie na temat piachu bo wiem ze kolega taki mial i narzekal ze dosc ciezko go utrzymac w czystoci szczegolnie jak przychodzilo do odmulania ;/ No i sie zastanawiam zeby nie miec takiego problemu ale moze on cos zle robil albo cos innego ;D

Właśnie męczę tematy podłóż i chyba ADA Amazonia będzie dla mnie odpowiednim podłożem cenowo powala na kolana,ale efekt wizualny jak i witalność roślin chyba przemawia za droższymi podłożami.
Znając doświadczonych akwarystów polecą coś idealnego Smile

A kolega filtr RO posiada ? Do tego typu podłoża jak Ada jest wymagane.

Ps. Jeden worek 9l. styknie więc tragedi cenowej nie ma.

Dziękuję Panie Edison, więc w tym wypadku na start 60L (1-sze akwa) bez filtra RO mija się z celem zakup danego podłoża ? A już myślałem,że trochę dozbieram do Ad'y i będę miał spokojną podróż z roślinami,ale widzę, że jeszcze długa droga przede mną .

Co do tematu do żwirku do rybek nie jestem w stanie Ci dopasować, lecz granulacją żwirka bym w Twoim wypadku pomieszał tzn od mniejszej granulacji z przodu po największą na tył akwarium - wg. mnie prezentowało by się idealnie-choć mogę się mylić !
Temat zamknięty

Skocz do: