Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

żyworodne

Chciałbym się dowiedzieć jakie rybki żyworodne mogą przebywać i się rozmnażać w akwarium 200l w temperaturze 20-22 o C

Gupiki, mieczyki (24oC), molinezje, zmienniak plamisty (platka), szczupaczek akwariowy żyworodny,

Wszystkie wymienione minimum 24 C ? Mam grzałkę z dawnej 112 i nie wyrabia w 200l temperatura waha się od 20 do 22 C Może jakaś żyworodna żyć w takich warunkach ?

Poczytaj o wymaganiach poszczególnych gatunków to się dowiesz.

A czy wiesz że taka grzałka będzie żarła więcej prądu niz jakbyś kupił mocniejszą??

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

U mnie gupiki żyją i mnożą się w temperaturze 20-22. Bez najmniejszych przeszkód zniosły też przez kilka dni temperaturę 18.

(17.04.2014, 22:17)Zii napisał(a):  U mnie gupiki żyją i mnożą się w temperaturze 20-22. Bez najmniejszych przeszkód zniosły też przez kilka dni temperaturę 18.

Zniosły?? Ty -30 też zniesiesz ale czy jest ci wtedy konfortowo??

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Dlatego przy 18 stopniach użyłam słowa zniosły. Nie był to zamierzony przeze mnie eksperyment z temperaturą, a jedynie stwierdziłam, że ryby to, zaznaczam jeszcze raz, zniosły - i to zarówno dorosłe jak i narybek. Natomiast nie widzę różnicy w zachowaniu, ubarwieniu, płodności osobników w temperaturze 25 i 22 stopnie.

EDIT: Aż zajrzałam do internetów - źródła internetowe podają, że w naturze gupiki występują w temperaturach 20-30 stopni, optimum w akwarium to 22-27. Czyli moje obserwacje zgadzają się z wiedzą internetów ;-)

Jeśli stać Cię na utrzymanie 200 l akwarium, to czy mocniejsza grzałka naprawdę byłaby takim dużym wydatkiem?
Niezależnie od tego, żyworódki nie będą miały problemu z taką temperaturą (piszę w oparciu o własne doświadczenia).

Chyba macie racje kupie drugą grzałke i jakieś 26 stopni postaram się utrzymać polecacie jakieś rybki żyworodne ? Sam myślałem o molinezjach żaglopłetwych i mieczykach ale ile ich do 200l i moze coś jeszcze ?
Temat zamknięty

Skocz do: