Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Anubias

Witam dostałem dziś Anubiasa i mam takie pytanie do tych którzy już mieli do czynienia z tą rośliną... Czy lepiej ją posadzić w podłożu czy np przymocować do korzenia jeśli do korzenia to jak? Smile... Z góry wielkie dzięki za odpowiedź

Przywiąż żyłką do korzenia lub kamienia

Podloze, kamien, korzen wszedzie bedzie mu dobrze jak wolisz. Bardzo twarda roslinka ja lubie.

Czy tak w podłoże to nie do końca, nie radź bez sensu. Bo wsadzi całego anubiasa w podłoże i kłącze zgnije.
Kłącze nie może być całe w podłożu, musi wystawać bo inaczej będzie marniał aż w końcu zgnije.
Do korzenia możesz nicią nylonową choć ja robiłem zwykłą i się nie rozpuściła Smile

przywiązałem go zwykłą żyłką wędkarką do korzenia a szybko on rośnie? i potrzebuje mniej światła czy więcej? Wink

Anubias ma raczej wolne tempo wzrostu, dlatego jeśli rośnie i trzyma się dobrze warto dokupić więcej Smile
Wikipedia:
"W odróżnieniu od większości roślin akwariowych, anubiasy preferują światło rozproszone i nawet w warunkach stosunkowo dużego zacienienia mogą wytwarzać kwiaty pod wodą."

Przy silnym oświetleniu trzeba uważać na glony obrastające jego liście, rośnie nawet w cieniu

(07.06.2014, 22:08)wtelek1 napisał(a):  Czy tak w podłoże to nie do końca, nie radź bez sensu. Bo wsadzi całego anubiasa w podłoże i kłącze zgnije.
Kłącze nie może być całe w podłożu, musi wystawać bo inaczej będzie marniał aż w końcu zgnije.
Do korzenia możesz nicią nylonową choć ja robiłem zwykłą i się nie rozpuściła Smile

Ja mam wsadzone w podloze nic nie zgnilo, mam juz je prawie rok. Jak zmienialem akwarium to trzymalem je ponad miesiac w pudelku z woda i nic sie nie stalo teraz rosna sobie w nowym akwarium. Twarde sztukiCool
Temat zamknięty

Skocz do: