• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

naturalne sposoby obniżania ph?

Wyczytałem ostatnio na pewnej stronie akwarystycznej coś takiego:
Kolejnym ciekawym sposobem zastosowania związków humusowych w zmniejszaniu wartości pH jest szyszka olchy czarnej. Z wysuszonych szyszek olchy czarnej można przygotować wywar (zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem aż ostygnie) lub stosować jako wkład w filtrze wewnętrznym lub zewnętrznym. Ciężko określić odpowiednią ilość dlatego należy bacznie pilnować wartość pH. Średnio stosuje się 8-13 szyszek na 100L wody w akwarium.

Kolejnym ciekawym sposobem na obniżenie pH jest wywar z herbaty zwykłej lub zielonej. Aby usunąć glony z roślin po prostu zanurzamy w nim rośliny. Można też dodawać wywaru z herbaty do akwarium w odpowiednich proporcjach. Herbata zawiera taninę, garbniki i humusy, które pomagają w walce z glonami. Wywar z herbaty robimy z 1 łyżki stołowej herbaty zaparzonej w 250ml wody i taką ilość schłodzonego do temperatury pokojowej wywaru wlewamy na każde 100 litrów wody w akwarium

Czy ktoś z was poleca takie zabiegi?

A co chcesz osiągnąć? Żeby zbić ph jest potrzebny niski poziom KH. Jak masz KH powiedzmy 20 stopni to i litr wywaru z szyszek olchy wlejesz a ph się nie ruszy

Ja robię tak, że mieszam 5l wody destylowanej z 5l przegotowanej wody z kranu, i na te 10 l wymieniane co tydzień potrzebuję około 14 szyszek olchy, żeby pH zbić do jakiegoś 6,5. Same szyszki niewiele dadzą.

Mam dość wysokie ph bo 8 chciałbym zejść do 7. Przymierzam się dopiero do zakupu testu na KH. Wiem że wysokie ph za dużo fosforanów i azotanów sprzyja rozqojowi glonów a u mnie zaczeły pojawiać się na ściankach okrzemki.

Przy takim PH to i KH też pewnie masz wysokie. Jeśli Ci nie przeszkadza kolor wody(herbaciany) to możesz się bawić z torfem. A jeśli chcesz mieć normalny kolor wody to inwestuj w filtr RO. To będzie znacznie bardziej skuteczne niż torf. Okrzemki mogą też być objawem niedojrzałego akwarium. Zrób testy, najlepiej też an NO2 i NO3

Filtr RO chodzi ci o odwróconą osmoze? Akwarium ma 3 tyg
Mam też możliwoś podmienienia wody na destylowaną nawet i 50 proc ale czy to coś da?

W takim razie okrzemki to nic dziwnego, powinny same ustąpić. Mogą się utrzymywać do dwóch miesięcy od startu zbiornika. Tak, chodzi o odwróconą osmozę. Do naszych celów wystarczy taka 75GPD, koszt około 120zł na allegro. Wychodzi z tego woda o zerowych twardościach i PH 6.5 - 7. Zapewne masz też bardzo twardą wodę, więc zabawa z torfem mogłaby przynieść efekt ale kosztem dość mocnego zabarwienia wody, a to już zależy czy takowej potrzebujesz czy nie.

Dziękuje za podpowiedzi napewno skorzystam a jak kupie testy to się pochawle. Nad filtrem takim się już zastanawiałem.

Skocz do: