• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wkłady do filtra JBL e901

Witam.
Potrzebuję porady jakie wkłady zastosować do tego filtra. Filtr posiada 4 kosze. Do tej pory jest w nim (od dołu): JBL Cermec, Aquawild BIO-PO4, Aquawild Multi-Zeolite, gąbki. Minęły już 3 miesiące stąd moje pytanie na co zamienić zeolit i bio-po4. Dodatkowo od pewnego czasu mam problem z glonami. Są to zielone nitki. Polecacie na to jakiś sposób, bądź preparat?

Akwarium - 126L
Główne parametry - temp. 25°C, ph 6.8, GH 4.5
Obsada - Neon Inessa x 20, Otosek x 10, Kirysek x 8, Skalar x 2.
Regularne cotygodniowe podmiany 15l wody 70% osmoza, 30% kran.

Oddaj skalary, to dla nich za małe akwarium. Co do wkładów, jeśli woda wpływa najpierw na dno filtra to jakaś gąbka do wstępnej filtracji, a potem ceramika (kulki ze spiekanego szkła), w dojrzałym zbiorniku to chyba najlepsze medium filtracyjne. Chociaż ja jestem zwolennikiem prefiltrów, wtedy można cały zasypać ceramiką, dwa kosze kulek i dwa walców, a w ostatnim(tzn. tym, po którym woda już jest zasysana do akwarium) watę, albo najdrobniejszą gąbkę jaką się da. Zielone nitki to pewnie krasnorosty, może to wynikać z podwyższonego poziomu NO3. Przy najbliższej podmianie wymień 40% wody, zazwyczaj to pomaga.

W tym filtrze są w górnym wkładzie 2 prefiltry i dopiero po nich woda spływa na dół. Tego górnego kosza tak naprawdę nie warto ruszać bo jako ostatnie wkłady też są 2 gąbki grubsza i drobniejsza. Ja pod spodem dałem jeszcze jedną gąbkę, niżej kulki ceramiczne a jeszcze niżej tą ceramikę która była oryginalnie.

Skocz do: