• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

wielkopłetwy 200l

Ile wielkopłetwów mogę wpuścić do akwarium 200 l ?. Zastanawia mnie czy może być więcej niż 1 samiec , akwarium zamierzam tylko im poświecić

Myślę że spokojnie możesz mieć 3 samce i 4-6 sami (oczywiście tylko w przypadku dokładnie spełnionych dla tych ryb warunków) - większa ilość to ryzyko

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Piękne ryby, ale nie znam nikogo, kto trzymał więcej niż jedną parę. W przeciwieństwie do bojowników, nie spotkałem się też nigdy z ani jednym łagodnym egzemplarzem (łagodne są, ale gdy są małe).
W literaturze, piszą aby trzymać je 1+1 lub 1+2, ale w dużym miejscami gęsto obsadzonym roślinami zbiorniku tylko dla tego gatunku, można by spróbować. Jak dwa samce nie wejdą sobie w drogę i będą siedzieć w swoich rewirach, to może się nie pozabijają.

W sklepach są tylko małe chyba spróbuje z 2 samcami może się jakoś dogadają jak bd od małego Dziękuje za odpowiedzi , akwarium dojrzeje i pójde do sklepu .Ile samic do nich ?

Na razie spróbuj 2 samce i 4 samice.
Jak będzie ok, zawsze możesz jeszcze 1-2 samice dokupić.

jpaul czytałem trochę o nich i w 200L trzymano 3 samce z powodzeniem ale zależy od ryby rzeczywiście zacznij od dwóch ale gęste rośliny i inne kryjówki muszą być

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Dzieki a teraz pytanko wzgledem wygladu jak myslicie ładnie bedzie sie prezentowalo akwarium z 6 wielkopłetwków ? Czy moze dodac jakies mniejsze rybki wiem ze kardynalki lubia chlodniejsza wode znacie jakies inne rybki mogące życ z wielkopłetwami

Chyba szkoda kardynałków, jak któregoś samca najdzie na tarło, to będzie bo nich.
Nie wiem co by się z nimi nadawało, raczej coś przydennego żerującego w trybie wieczorowo nocnym.

Tak wiec akwarium gatunkowe ale jeszcze nad kiryskami się zastanowie , jakie waszym zdaniem temperatury najlepsze dla samych wielkopłetwów czytałem że dobrze znoszą spadki temperatur nawet do 10 stopni jakie macie z nimi doświadczenia potrzebna grzałka ? mam jakąś grzałke ale zastanawiam sie czy ja dawać do akwarium

Ryby nie wymagają grzałki, ale jeśli obsadzisz akwarium zielenią tropikalną to lepiej pilnuj aby roślinom nie było za zimno. Jak jeszcze je hodowałem, zawsze te 25 stopni utrzymywałem, znajomi też z tego co pamiętam grzali, kojarzy mi się że w cieplejszej wodzie młode ryby ładniej rosną (a szczególnie ich płetwy), ale nie pamiętam gdzie podłapałem tą informację.

Myślę, że kiryski mogą być zbyt ruchliwe i tym samym mogą wzbudzać zainteresowania wielkopłetwów.
Osobiście na dno bym pomyślał nad drewniakiem ewentualnie kiryśnikiem.

Skocz do: