• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brzankarium

Witam wszystkich

Ponieważ udało mi się wygospodarować trochę miejsca na jeszcze jeden baniak wpadł mi do głowy pomysł aby urządzić brzankarium
I w tym miejscu proszę was o pomoc, myślałem o brzankach sumatrzańskich, samych albo w połączeniu z brzankami mszystymi, takie połączenie chyba jest możliwe ponieważ mszysta jest sztuczną odmianą sumatrzańskiej, tak?
Tak więc jaki byłby minimalny litraż dla grupki tych ryb (zależy mi na możliwie jak najmniejszym ponieważ miejsce jest ale nie ma go zbyt dużo) i ile powinno wynosić minimalne stadko? W towarzystwie jakich roślin (i ilu) brzanki czuły by się najlepiej oraz czy podłożem także musi być piasek?

Z góry dzięki za wszelką pomoc

Nie pakowałbym ich do małego zbiornika, te ryby lubią popływać w dużym stadzie. Myślę, że 150 L na jakieś 20 brzanek. Chociaż podejrzewam, że nie o tym myślałeś. 50 L to na bank za mało. Można trzymać oba rodzaje razem. Podłoże nie ma znaczenia, polecam ciemne ze względu na kolor ryb. Nie wiem jak z roślinami.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"

No tak wiem, ale czy można 'zacząć' od np. 8 brzanek sumatrzańskich?
Dzieki za pomysł z podłożem, faktycznie najlepsze będzie czarne.

8 sztuk to nie ławica. Brzanki generalnie uchodzą za wytrzymałe jeśli chodzi o parametry, jednak spotkałem się z opiniami osób, które zajęły się tymi rybami na poważnie i każda z nich stwierdziła, że brzanki pokazują swoje atuty i prawdziwy wdzięk przy wodzie stosunkowo miękkiej i lekko kwaśnej (naturalnej). Jeśli nie masz takiej wody to daj sobie spokój.
Sam myślałem o tym, że może w 112l dałoby rade te 15 brzanek sumatrzańskich trzymać, ale po co na siłę dobierać obsadę? Szkoda tylko ryb.

Co do roślin, to myślę że nie ma co dobierać roślin do ryb, najlepiej stworzyć aranżację i ewentualnie kierować się tym, żeby to rośliny przetrwały (np. przy rybach które je zjadają bądź wyrywaja)

Witam, akwarium musi być min. 112l na grupkę 8 sumatrzańskich i 6 mszystych. Z roślin to mocne cryptocoryny np. Petchi, hygrophile i sagittarie.

Akwaria aranżowane w Polsce są najpiękniejsze. Moje akwaria to: 3,5l, 5l, 6l, 6l, 12l, 23l, 23l, 45l, 57l, 70l, dwa oczka (1.5 x2 i 2,5 x4) i staw 15x30.

Skocz do: