• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie rybki mogą być z pielęgnicami zebrami?? (6 młodych samic)
Question 

Mam akwarium 80L , filtr TURBOfilter 650 i grzałkę 150 W.Jakie rybki można jeszcze hodować z pielęgnicami zebrami??Jakie rośliny polecacie do tego zbiornika

fish_19 napisał(a):Mam akwarium 80L , filtr TURBOfilter 650 i grzałkę 150 W.Jakie rybki można jeszcze hodować z pielęgnicami zebrami??Jakie rośliny polecacie do tego zbiornika

Jeżeli masz 80l to nie proponuje Ci mieszać innych rybek z pielęgnicami - jak zapewne wiesz pielęgnice to rybki bardzo terytorialne(zwłaszcza w okresie tarła) poza tym jak się orientuje to pisałeś że masz już 6 samic tego gatunku
to i tak już dużo przy wielkości zbiornika jaki masz biorąc pod uwagę że dorosłe osobniki osiągają ok 12-15cm i wymagają min 100l. Polecam abyś trzymał 1 parę tych rybek zamiast 6 samic, inne rybki które mogą żyć w takim zbiorniku to glonojad (przy czym trzeba zapewnić kryjówki w postaci grot itp.) Roślinki tylko wytrzymałe na podgryzanie Cryptocoryne crispatula (obłożyć dookoła większymi kamieniami aby ryby jej nie podkopywały) i anubisy - można je mocować do korzeni, jako roślinkę pływającą np.rzęse którą pielęgnice chętnie zjadają dzięki czemu zmniejszy się ich apetyt na resztę roślin z akwarium.

polecam ten link jest super!
http://akwa-mania.mud.pl/

Witam.
odpowiem Ci prosto ŻADNE.
w takim akwa 80l nie możesz trzymać tych pielęgnic a tymbardziej coś do nich.
Pielęgnice zebry to strasznie terytorialne i agresywne ryby. Wiem nie z książki ale kiedyś trzymałem w 200l i samiec dominujący wymordował mi wszystkie ryby, co do jednej...
Pewnie Twoje są jeszcze młode. Jak podrosną będziesz miał nieustanne walki i dominujący samiec będzie Ci je wybijał jak leci- ja tak miałem u siebie.
A poza tym nawet jeśli się to niestanie to twoje ryby będą karłowacieć.
Nie dorosną do rozmiarów normalnych. Ale nie w tym rzecz że będziesz miał o 5cm mniejsze rybki. Ale wraz z ich karłowaceniem będzie karłowacieć ich pęcherz pławny. One będą duże a pęcherz pławny zbyt mały do prawidłowego ich rozwoju a to prowadzi do przestania pływania przez rybę a to jak dobrze wiemy do jej śmierci.
Odpowiedz więc sobie czy nadal chcesz męczyć te ryby?
Oddaj je komuś, kto ma odpowiednie warunki dla nich a sam kup sobie jakieś pielęgniczki albo inne ryby nadające się do tego akwa.
Drugim możliwym rozwiązaniem jest zakup zbiornika o długości 120cm i w nim mógłbyś hodować albo większą ilość zebr albo mniejsze stadko zebr a do tego np. pielęgnice papuzie.

Dawno nie czytałam większej głupoty. Karłowacenie ryb nie jest spowodowane zbyt małym zbiornikiem! To jakiś zabawny mit!

Może nie bezpośrednio, ale za małe akwarium dla dużej ryby powoduje u niej stres, dyskomfort i sama woda przez to ma nieodpowiednie parametry. A ryba w wodzie o złych parametrach rozwijać się przecież nie będzie.

No tak teraz zgadzam sie z tym co napisałeś.

Jednak np. dla Pielęgnicy Zebry akwa 80l wystarczy. Ważna też jest powierzchnia podłoża, myśle że 80x30 jest już wystarczające.

Zebry mają to do siebie, że 'za młodu' agresywne nie są, wbrew pozorom można trzymać również jedną sztuke i nie jest do końca prawdą, że będzie ona agresywna 'z nudów'.

Do Zebr pasują np. Akary Błękitne albo Pielęgnice Papuzie, także Pielęgnice Pawiookie mogą być jednak te pomimo swoich dużych rozmiarów najprawdopodobniej zostaną przez nie zdominowane.

In reply to the man talking about best big banks for checking, the us bank, top banks in tampa, river bank near me, banks in marshall mn, fdic loan, online banking mortgage, banks that offer online banking, best banks to bank with near me, bank of new, I highly suggest this see post about business trust investment site or capital bank san antonio, a trust account, banking products, mid bank and trust, top fdic banks, winter park banks, savings companies, new digital bank, private banking trust services, best banks in texas for checking, on top of this high rated business trust management details together with top rated trust companies, us bank accounts, best bank to bank with in texas, best secure bank in usa, trust fund companies near me, good banks, bank financial online banking, commercial banking news, family trust checking account, best private wealth banks, and don't forget this resources about Business Wealth Management site which is also great. Also, have a look at this recommended business wealth management details not forgetting sites such as digital banking company, trust bank address, great banks to bank with, online bank system, best banks in jacksonville fl, a good bank to bank with, private banks in texas, first financial bank loan rates, best private banks in us, customers bank online, on top of this cool business portfolio investment url not to mention a commercial bank, first bank and trust credit card, digital financial services, bank of trust, first financial bank rates, learn more here on on top of 1 first financial bank, trust bank savings account minimum balance, us bank online banking sign up, a great bank, the best bank to invest money, for good measure. Check more @ Great Bank In Naples Fl Guide 19177db

Skocz do: