mirsto napisał(a):Chce odrobaczyć swoje Skalary bo chorują - podejrzewam wiciowce. Chciałem się dowiedzieć:
1. W jakiej ilości stosować Metronidazol (tabletki 250mg)?
2. Czy ktoś słyszał o moczeniu pokarmu przed podaniem w rozpuszczonej tabletce (jeśli tak to w jakiej ilości wody)?
3. Czy Metronidazol zabija bakterie nitryfikacyjne, czy nie zaszkodzi kubełkowi?
Znalazłam w internecie takie metody, być może któraś okaże się skuteczna. Ja osobiście też kiedyś miałam taki problem ze skalarami (zdychały jeden po drugim, podczas gdy inne ryby wyglądały na zdrowe)i leczyłam metronidazolem. Nie zauważyłam aby miał on jakiś uboczny skutek w akwarium, za to rybki wyzdrowiały.
Metronidazol - lek może być stosowany przeciwko pierwotniakom. Kulorzęsek,
wiciowce, ameboza.
Akwarium powinno być sterylne, dobrze napowietrzane.
1 dzien metronidazol 2 g na 100 l wody
4 dzien podmiana 30-50 % wody i levamisol 2,28 ml na 100 l wody
7 dzien podmiana 30-50 % wody i metronidazol 2 g na 100 l wody
10 dzien podmiana 30-50 % wody i levamisol 2,28 ml na 100 l wody
13 dzien podmiana 90% lub więcej wody.
--------------------------------------------------------------------------------
i druga wersja:
dzień 1 - 4 gramy / 100 litrów wody
przy tabletkach 250 mg jest to 16 tabletek / 100 litrów wody
dzień 2 i 3 - 1 gram / 100 litrów wody
przy tabletkach 250 mg jest są to 4 tabletki / 100 litrów wody
dzień 4 - podmiana wody 50%
dzień 5,6,7,8,9,10 - podmiana wody od 10% do 20%
Po zakończeniu cyklu można powtórzyc jeszcze raz.
INNA FORMA PODAWANIA METRONIDAZOLU!!!!
Metronidazol - Lekarstwo na wiciowce, najlepsze, jakie znam. Ale trzeba zachować kilka przykazań.
Uwaga !!!! Do akwarium trzeba dodać sól jako osłonę przed bakteriami, do których zakwitu czasami doprowadza i pH, poniżej 7 bo grozi to zatruciem, należy również zabrać zbrojniki bardzo im szkodzi.
Objawy: podstawowy objaw biała włóknista kupa. Wyjaśnienie ? wiciowce cały czas żyją w palecie żywiąc się pozostałościami pokarmu, dopiero, gdy ryba jest osłabiona następuje ich namnożenie i wtedy trzeba je leczyć. Ryby silne same radzą sobie z wiciowcami.
Dawkowanie: Lekarstwo podaje się na noc (światło szybko je rozkłada).
1 dzień kuracji od 1g czystego metronidazolu (jeśli w tabletkach to 4 tab.) do 2g (8 tabletki) na 100 lit. Ja używam 1,5 g czyli 6 tab. I taką kurację zalecam.
2 dzień kuracji podmiana 1/3 pojemności akwarium; 1/2 dawki z dnia poprzedniego
3 dzień kuracji podmiana 1/3 pojemności akwarium
4 dzień kuracji podmiana 1/3 pojemności akwarium
8 dzień kuracji powtórzenie procedury od nowa (WAŻNE!!!!!)