17
Jak przygotować dla nich zbiornik tarliskowy?
Kiedy osiągają dojrzałość płciową?
Nazwa tematu została poprawiona.
W tym temacie pytamy związane z rozmnażaniem barwniaków.
Najpierw samodzielnie szukamy w nim informacji - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2009, 12:07 {2} przez
Kejdi.)
2
Źr
ódło
http://www.akwarium.net.pl/wiki/Barwniak...onobrzuchy
Samiec dorasta do 9 cm, samica do 7 cm długości więc musisz szykować spore akwarium
Mogą być hodowane w akwarium wielogatunkowym o długości co najmniej 80 cm. Wymagają wielu kryjówek i urozmaiconego wystroju (rośliny, groty, łupiny orzechów kokosowych). Przebywają głównie w strefie przydennej. Żyją w parach. W okresie opieki nad potomstwem mogą być agresywne dla pozostałych ryb, zwłaszcza w mniejszych zbiornikach. Ikry pilnuje samica, a samiec opiekuje się narybkiem.
Zalecane warunki w akwarium
Zbiornik średni lub duży
http://www.akwa.aip.pl/barwniak.html<<tutaj o rozmna
żaniu masz.
Temperatura wody 22 ? 28 °C
Twardość wody do 12 °n
Skala pH ok. 7
Pokarm żywy, mrożony, roślinny i suchy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.01.2011, 21:50 {2} przez
Olek.)
17
ale mi bardziej chodzi o to kiedy osiągną dojrzałość płciową i jak urządzić zbiornik tarliskowy. Link podany niżej nie otwiera się. Z góry dziękuje.
4
Witam

Co do barwniaków - Zbiornik tarliskowy o pojemności minimum 80 litrów. Podłoże z drobnego żwiru. Temperatura 28*C. Akwarium powinno być wyposażone w doniczki lub łupiny orzecha kokosowego, ułożone na dnie Posłużą one za miejsce do złożenia ikry. Samica składa do 100 ziaren ikry. Wylęg następuje po 2-3 dniach. Przez następne 4-5 dni pozostaje w gnieździe (doniczka, łupina orzecha). Po tym czasie nalezy karmić drobnym planktonem i pylistą, suchą paszą. Rodzice troskliwie opiekują się ikrą i wylęgiem. Młode szybko rosną.
http://www.akwarium.net.pl/adv/pelvicach...ulcher.htm Może to Ci pomoże .
alo21 "źródło*"
Pzdr
...
gg 3123494
2
Mam samiczke, ale zamierzam kupic samca, ale nigdzie go nie ma :O
Ale teraz jest wieksza szansa - odwiedzamy inny, lepszy zoolek (w 'moim jezyku' sklep zoologiczny) na Bethnal Green (mieszkam w Londynie

).
Jak tylko
male bedzie, zamierzamy je rozmnozyc.
Wiem juz ze to Pielegnice i sa troche terytorialne...
1. Czy moga byc rozmnazane w Akwa z innymi rybami?
2. Jak bardzo moga byc terytorialne?
3. Ile trwa inkubacja?
4. Jak wyglada Ikra?
5. Jak duze sa maluchy?
6. Jak sie nimi opiekuja?
Za pomoc dzieki

Alisha
Nie mam polskich znaków, oprócz 'ó' (i sygnatury - tu używam Tablicy Znaków)...
Lubisz Proporczykowce? Odwiedz mój blog :)
22
http://apisto.pl/ czytaj czytaj a dowiesz się wszystkiego.
Młode ampularie do oddania !!!
0
Czołem koleżanki i koledzy akwaryści!. To mój pierwszy post na tym formum... Proszę o informacje na temat rozmnażania Barwniaka Thomasa. U mnie w 130 litrowym wielogatunkowym pewna parka złożyła ikrę - na liściu. Bylo to jakiś 2 miesiące temu. Samica pilnowała ikry prez kilka dni. Samiec nie brał udziału (był odganiany). Po kilku dniach wykluły się małe. Samica przeniosła je do gniazda - małego zagłębienia w piasku wśród małych kamyków (w akwarium jest dość dużo różnych grot i gętej roślinności ale wybrała otwarty teren). Pilnowała małych przez 2 doby. Trzeciego dnia nie było już młodych.
Teraz po raz drugi złożyły ikrę również na liściu. Ale ikry zaczął pilnować samiec - podjadając raz po raz :-(.
Pytanie: czy ktoś ma doświadczenie w rozmnażaniu Barwniaków Thomasa i mógłby podpowiedzieć jak wszystko zorganizować by się udało. Czy ikrą zajmuje się wyłącznie samica, czy również samiec? Co zrobić żeby nie rabował ikry? Czy odłowić jego czy może ją z ikrą przenieść do małego akwarium? Czy młode wychowują razem? Czy są w stanie obronić narybek w akwarium wielogtunkowym - wśród glonojadów, kiryśnika, cierniooczka, kiryska, labeo, brzanek, molinezji i tęczanek?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2009, 15:58 {2} przez
Jacol.)
4
Moim zdaniem powinneś dać do kotnika , ale nigdy nie hodowałam tych ryb
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.04.2009, 21:37 {2} przez
Olek.)
16
38
Ze zdjęć nic Ci nie powiem, ale spytam się czy jeden ma dwie kropki na płetwie grzbietowej(przy ogonie)? Jeżeli tak, to samica. Czy drugi ma zaostrzoną pletwę grzbietową i odbytową jeżeli tak to samiec. Każda ryba wypluwa pokarm, jeżeli mu nie smakuje, ale i one coś tam jedzą nie musisz się denerwować.
Pozdrawiam
Rafał