Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Gupiki coś nie tak - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Gupiki coś nie tak (/showthread.php?tid=36331)

Gupiki coś nie tak - slam666 - 10.07.2013

Witam, ponad miesiąc temu padł mi gupik, bez żadnych objawów choroby. Został jeszcze tego samego dnia zjedzony przez Ampularię ;/
Reszta ryb ma się dobrze. Teraz zauważyłem u drugiej gupiczki że jakby mało się rusza, nie pływa jak inne rybki i leży większość czasu na filtrze.
Pytanie mam takie, czy możliwe że rybka została odtrącona przez inne, z powodu przerybienia? Jako że to są gupiki, w całym akwarium 112l. trzymam obsadę i narybek gupika, młode są jeszcze malutkie i jest ich ok. 10szt. Rybka nie wykazuje konkretnych objawów choroby, poza tym pozostałe ryby czują się świetnie. Jeśli miały by padać inne rybki to chyba nie w ok. miesięcznym odstępie czasu?
Podmiany robię co tydzień ok, 20% wody, dodaję też w małych proporcjach zieleń malachitową( chyba tak się to nazywa) temp. wody ok. 29C
Obsada to:
3x prętnik karłowaty
3x molinezja
4x gupik+10szt młode
1x zbrojnik
1x ampularia

RE: Gupiki coś nie tak - oskar777 - 10.07.2013

Opisz coś więcej. Co tam za filtr posiadasz? Temperatura według mnie za wysoka. O ile jeszcze mieści się w granicach tolerancji dla gupików to dla prętnika już nie. Ale o obsadzie niech się lepiej inni wypowiedzą. A czemu dajesz zieleń malachitową?

RE: Gupiki coś nie tak - edison - 10.07.2013

Trujesz ryby siarczanem miedzi , nie podawaj chemii.

RE: Gupiki coś nie tak - slam666 - 10.07.2013

Chemię podawałem ponieważ trzy tygodnie temu na ospę padło mi 12 neonek, które już pierwszego dnia po zaobserwowaniu choroby zostały wyłowione i odizolowane od pozostałych ryb. Mimo szybkiej reakcji już następnego dnia objawy ospy zauważyłem na molinezjach, wtedy to zacząłem kurację podwyższając temperaturę stopniowo z 26 do 29C. oraz dodając zieleń. jak na razie dodałem jej dwa razy w ciągu dwóch tygodni, przy podmianie wody. Plusy były takie że pozbyłem się wszelkich glonów, molinezje się wyleczyły, wszystkie rybki miały się dobrze, szybko gupiki zaczęły się mnożyć. Niedawno zniknął jeden gupik, pomyślałem że zdechł i został zjedzony. Chodzi mi o to co może być przyczyną że w długim odstępie czasu, bez konkretnego powodu zaczyna dziwnie się zachowywać drugi gupik, wszystkie inne rybki pływają normalnie, jedzą pokarm itd.
Dziś obniżyłem nieco temperaturę, a co do Prętników to wyczytałem że wyższa temperatura sprzyja rozmnażaniu tej rybki i faktycznie zauważyłem że samiec dużo bardziej interesował się samicami, niż przy niższej temp. więc wątpię żeby im zaszkodziła wyższa temp. niż 29C.

RE: Gupiki coś nie tak - slam666 - 11.07.2013

Przyczyną było zatrucie amoniakiem. Zalecana jest duża podmiana wody 30-50%, oczyszczenie dna z resztek pokarmu, roślin i odchodów rybich. Docelowo podmiana wody raz w tygodniu 20-30%, ograniczyć karmienie ryb do minimum.
Jakoś sobie poradziłem, temat do zamknięcia.

Recommended Ai Stock Investing Site - FrankJScott - 26.07.2025

In response to the man talking about ai companies to buy stock in, best tools for investing in stocks, ai trading software reviews, study stocks, stock trading analysis, best stock advisory app, ai stock trading companies, best technical analysis website, best ai stock trader, stock market trading bot, I highly suggest this more info about AI stock trading url or good stock analysis websites, best free stock analysis websites, publicly traded ai companies, best app for stock market research, deep learning stocks, top ai companies to invest in, stock ai software, ai stock analysis, website for stock analysis, stock trading ai software, together with this additional reading about AI stock trading advice and don't forget stock analyzer website, using ai in stock trading, ai companies with stock, ai automated investing, open ai shares, best publicly traded ai companies, best ai tech stocks, best stock analysis software free, best stock market tools, ai intraday tips, not forgetting sites such as this top rated AI stock prediction info which is also great. Also, have a look at this get more information on AI stock prediction blog as well as stock price prediction tool, ai tools to predict stock market, stock market stock analysis, artificial intelligence shares, ai stock market trading software, stock prediction software free, ai listed companies, best stock websites, best stock forecast app, stock performance analysis tools, and don't forget this a knockout post about AI stock trading advice on top of best ai shares to buy, using ai to pick stocks, ai for stocks, ai investment stocks, ai stock symbol, helpful hints on and don't forget stock price prediction ai, best stock analysis app free, stock market ai predictions, ai share market, chat gpt stock analysis, for good measure. Check more @ Awesome Tajir4d Site 36de0d7