Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Pierwsze akwarium! - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: Pierwsze akwarium! (/showthread.php?tid=38181)

1 2

Pierwsze akwarium! - Kandahar - 02.04.2014

Siema,nowy bo nowy...
Z reguły lubię czytać,męczyć fora a nie męczyć ludzi zbędnymi pytaniami,
lecz nie tym razem ! xD
Strasznie napaliłem się na akwaria holenderskie (0 przygód z akwarystyką)
Najlepiej już teraz kupiłbym zestaw akwarystyczny 60-112L.
Z tym, że jest to strasznie obszerny temat- m.in firmy filtrów,grzałek,lamp,cała masa ryb(to już trochę ogarniam) i jeszcze więcej odmian roślin,która przerasta
moją głowę a na której chciałbym skupić swoją przygodę z akwarystyką...
Do tego ogranicza tu fundusz emerytalny^^ który mogę przeznaczyć na akwarium ( tu liczę akw.profilowane w zestawie max 150 z filtrem , grzalka z termostatem(akurat po blisku za 130 moge dorwac 60L z pokrywa), 2ga opcja 150++ na zestaw plus rośliny )

Do rzeczy ...

-Może znajdzię się tu cierpliwa dusza która pomoże przeprawić się przez wodospad przeszkód i tematów obszernych jak morze Smile

Kilka google'owskich inspiracji do założenia akwarium ^^
-tak wiem,trochę oczekiwania ponad możliwości!

-Ale znając forumowych maniaków znajdą się tu tacy co powiedzą weź to , nie bierz tego,kup tamto i poczytaj kilkanascie stron o tym Smile - tak lubię czytać, mając sprecyzowane zagadnienia o których aktualnie nie mam pojęcia ! Smile

Coś pięknego po prostu!
Pozdrawiam!

RE: Pierwsze akwarium! - klosek - 03.04.2014

Jak masz mało kasy to za holendra się nie bierzSmile

Potrzeba mocnego światła(to z zestawu to mało trzeba dokupić) do tego nawozy i żyzne podłoże, no i butla z co 2 ( około 400 zł) Filtry z zestawów to badziewia lepiej kupić osobno lepszy.
,

To tak na początek

RE: Pierwsze akwarium! - Kandahar - 03.04.2014

Dzięki Smile
Tak po taniości chce na początek, ze względów raz-może mnie przerosnąć, dwa-może mnie nie będzie kręcić aż tak akwarystyka
więc oszczędnie na początek, z czasem może się rozwinie i się okaże jeszcze, że inwestować będe w jakieś monstra ;D
Światło zawsze idzie żarówkę wymienić,co do CO2 moze bimbrownik ogarnac albo tabletki są - na pewno taniej wyjdzie Smile
Z tymi filtrami to mnie zaskoczyłeś ,więc znów zmiana planów będzie chyba z zestawu na samo szkło z pokrywą Smile

RE: Pierwsze akwarium! - Yacek - 03.04.2014

Możesz mieć fajne i super zarośnięte akwarium nie tracąc na to wielkich pieniędzy. Zobacz tu, nowość w galerii: http://www.akwaswiat.net/-25l-roslinne-krewetkarium-t-38066-2.html
Inna kwestia, że te akwaria ze zdjęć wyglądają tak tylko na zdjęciach. Nie wspominając już o tym, że tydzień przed i tydzień po konkursie tracą nieco blask.

Dokładnie szkło i pokrywa nic więcej w komplecie.
Jeżeli kupisz akwarium powyżej 20 l to nie ma tam żarówek tylko świetlówki a te moc mają powiązaną z długością czyli nie da się ich poprostu wymienić na mocniejsze, musisz dokupić kolejne.
(03.04.2014, 11:06)Yacek napisał(a):  Możesz mieć fajne i super zarośnięte akwarium nie tracąc na to wielkich pieniędzy. Zobacz tu, nowość w galerii: http://www.akwaswiat.net/-25l-roslinne-krewetkarium-t-38066-2.html
Inna kwestia, że te akwaria ze zdjęć wyglądają tak tylko na zdjęciach. Nie wspominając już o tym, że tydzień przed i tydzień po konkursie tracą nieco blask.

Grzałka: ELite 50W z termostatem
Podłoże: Aqua Art Substrate II
Nawożenie: Aqua Art. Carbo, Classic, Ferro, K+, Macro Red powoli przechodze na sole
Co2

Samo nawożenie w tym 25 l baniaku to kolo 50 zł nawozy i butla więc nie jest tak tanio

do Yacek :
Pierwszego dnia myślałem nad 25-30L,po męczeniu art. dot. akwarystyki wychodziło,że do "holenderskiego"
to najlepiej od 50-60wzwyż ale widzę, że idzie ogarnąć całkiem schludne a zarazem piękne małe akwarium Smile
Nie wziąłem pod uwagę kwestii zdjęć ^^ Fantazja mnie poniosła widocznieSmile

do Klosek :
Co do świetlówek to chyba zależne od mocy "startera" ?
Bardziej mnie zastanawia różnica pomiędzy "sklepowymi"a specjalistycznymi - tu dopasowana barwa i fale światła do roślin ? Czy pic na wodę ?

50zł nawozy miesięcznie na 25L akwarium ? Nie wierze.że nie da się taniej-pewnie wiąże się to z -gorzej.
Co do CO2 - jak na razie się wstrzymam- optymalnie bimbrownik mały, bardziej bym stawiał w testery wody (jedyne co posiadam to PH metr elektroniczny).

Najgorzej cenowo to ruszyć,później już koszta raczej jednolite i nawet jak by te 50zł miesięcznie to nie jest jakiś kolosalny wydatek jak by nie patrzećSmile

Głupio się czuję męcząc forumowiczów - ale temat tak obszerny,że głowa mi pęka Smile Ale twardo idę czytać i się edukować dalej Wink

50 zł to pisałem o podłożu.

Na twoim miejscu nie bawił bym się od początku w jakiegoś holendra, zwykłe akwarium z nurzańcami i kryptokorynami jak ci się spodoba to stopniowo możesz dokupować rzeczy i potem wymieniać rośliny

Wiem trochę na "głęboką wodę" się rzucam lecz to ze względu na zamiłowanie do roślin a akurat w moim pokoju raczej nic prócz kaktusów nie ma szans urosnąć(brak słońca). Więc przez to skok w stronę holendra,a rybki/krewetki na drugim planie jak na razieSmile

Dzięki za radySmile Właśnie przeglądam Twoją 50 od podstaw^^
Poczytam jeszcze trochę o akwarystyce bo ciągle za mało wiem...

Jeżeli mogę jeszcze jedną rzecz - ciągle kwestia doboru litrażu akwarium , tzn. opłaca się inwestować w akwarium poj.25-30L gdzie ceny porównywalne idzie znaleźć do np. 60L a ceny 60L zaś do 112L (112L takie moje max) z tym czy znów nie rzucam się na "głęboką wodę" z tym litrażem 60-112L Wink ?

(03.04.2014, 11:57)Kandahar napisał(a):  Dzięki za radySmile Właśnie przeglądam Twoją 50 od podstaw^^
Poczytam jeszcze trochę o akwarystyce bo ciągle za mało wiem...

łoo na tym to się nie wzoruj Smile bo to była masakra za głowę się łape jak te zdjęcia oglądam;]

Kupuj jak największe możesz mieć, niby kasy więcej ale tak naprawdę to oszczędność bo po pół roku bedziesz chciał już większe, mówie to z własnego doświadczenia

Klosek:
No z tego względu daruję sobie na starcie te poniżej 60L Smile
Chociaż widzę co mnie czeka, a i czegoś się nauczę, jeszcze dłuuuuga droga przede mną.

Nic,idę się edukować,jak już przyjdzie co do czego i będę pewny co chcę kupić pewnie jeszcze Was pomęczę Smile