1
Foto nie są mego autorstwa-zdjęcia poglądowe.
Samica.

Samiec
Jak już wcześniej koledzy wspomnieli-barwniaki wbrew pozorom przybierają różne formy ubarwienia. Nawet większe osobniki ciężko odróżnić gdy.. trzymane są w nieodpowiednich warunkach lub też są zestresowane i tym samym nie ukazują swych walorów jakimi są przepięknie ubarwione i rozłożyste płetwy,a także brzuch. Samiec jest większy(więcej kolorów czerwono-pomarańczowych, samica mniejsza z większą ilością koloru żółtawo-ciemnego(okolice brzucha).
U Ciebie niestety ale barwniaki prezentują się słabo( jeśli chodzi o ubarwienie) opowiadałbym się iż są to samce, które są nie większe niż 5 cm.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2010, 22:44 {2} przez
Landryn.)
10
(20.07.2010, 22:31)Landryn napisał(a): Foto nie są mego autorstwa-zdjęcia poglądowe.
Samica.

Samiec

Jak już wcześniej koledzy wspomnieli-barwniaki wbrew pozorom przybierają różne formy ubarwienia. Nawet większe osobniki ciężko odróżnić gdy.. trzymane są w nieodpowiednich warunkach lub też są zestresowane i tym samym nie ukazują swych walorów jakimi są przepięknie ubarwione i rozłożyste płetwy,a także brzuch. Samiec jest większy(więcej kolorów czerwono-pomarańczowych, samica mniejsza z większą ilością koloru żółtawo-ciemnego(okolice brzucha).
U Ciebie niestety ale barwniaki prezentują się słabo( jeśli chodzi o ubarwienie) opowiadałbym się iż są to samce, które są nie większe niż 5 cm.
Rybki są u mnie dopiero kilka godzin, na pewno są zestresowane przeprowadzką. Co do jednego jestem pewien, że jest to samiec, ma ok 5 cm, drugi jest większy. Oba siedzą razem, jak jeden gdzieś podpłynie, to drugi też. Na szczęście mam możliwość zamiany na ewentualną samicę jak coś..
10
Teraz już sam nie wiem czy mam dwa samce czy nie.
Co do tego po lewej, to chyba samiec. Ale mam wątpliwości co do tego po prawej. Proszę o odpowiedź..
4
Po lewej na 100% młodziutki samiec, po prawej prawdopodobnie też, płetwa odbytowa trochę za długa i za ostra, do tego wygląda jakby grzbietowa też się zaostrzała. W sumie to samiczka powinna być też mniejsza. Ma trochę dziwny kształt bo wydaje się okrąglejszy. Trzeba poczekać na "dorośnięcie" ryb.
38
Czy ktoś trzymał dwie pary barwniaków w 200l.akwarium?Jaka jest szansa odchowania młodych?
4
(18.08.2010, 13:32)rafik napisał(a): Czy ktoś trzymał dwie pary barwniaków w 200l.akwarium?Jaka jest szansa odchowania młodych?
Wszystko zależy od reszty obsady, czy nie będą na nie polować.
Jeżeli zdołasz wykarmić małe to odchowają się bez problemu.
38
Właśnie się zastanawiam jak i czym karmic młode.Kaef co sądzisz o dwóch parach w 200l?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.08.2010, 19:02 {2} przez
rafik.)
4
Dwie pary dadzą sobie radę. Karmić je wystarczy rozdrobnionym pokarmem nawet w płątkach.
38
(18.08.2010, 19:07)Kaef napisał(a): Dwie pary dadzą sobie radę. Karmić je wystarczy rozdrobnionym pokarmem nawet w płątkach.
Rozumiem że wstrzykiwac zawiesinę prosto pod "pyski"maluchów?
0
(26.07.2010, 23:44)Kaef napisał(a): Po lewej na 100% młodziutki samiec, po prawej prawdopodobnie też, płetwa odbytowa trochę za długa i za ostra, do tego wygląda jakby grzbietowa też się zaostrzała. W sumie to samiczka powinna być też mniejsza. Ma trochę dziwny kształt bo wydaje się okrąglejszy. Trzeba poczekać na "dorośnięcie" ryb.
Czesc!
Samiec ma pletwe ogonowa w ksztalcie rombu, zaostrzona pletwe grzbietowa. Natomiast samica ma bardziej zokragona pletwe ogonowa, bardzie zaokraglony brzuszek. Ilosc kropek jest nieistotna. Mam samce z 3 kropkami i bez kropek jak i samice z 5 kropkami i calkiem bez, poza tym pletwa grzbietowa samicy jest
krotsza.
Pzdr.J.
Ps. Na tym zdjeciu jest parka, pewne. Fakt z lewej samiec, z prawej samica.