• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sum rekini - suchu pokarm

Skoro się uparłeś i nie słuchasz dobrych rad i nie zależy Ci na dobru podopiecznych, bo Ty się uparłeś, bo ja tak chcę, wiec nie ma sensu Ci doradzać bo to bez sensu. Bez urazy ale to co postanowiłeś to jakiś obłęd. Poszukaj rybek które rosną do naprawdę niewielkich rozmiarów, a najlepiej w 30l to krewetki, bo nawet najmniejsza ryba potrzebuje jakiejś przestrzeni do pływania...

Ja wyraź prosiłem o akwarystyczne, fachowe porady, a nie na odrzucenie. I nie uparłem się tylko się przywiązałem do moich mieczyków i pytam czy jest możliwość pozostawienia ich w moim akwarium. Jestem początkującym akwarystą i Ty zapewne też nim byłeś. Na pewno nie wiedziałeś dużo rzeczy, robiłeś głupie rzeczy, więc zrozum, ja tylko pytam. I proszę o udzielenie pomocy Smile
Poszperałem w necie i pomyślałem nad taką obsadą:
- 2 otoski
- 2 danio pręgowane
- 5 neonów innesa
+ moje dwa gupiki
Co wy na to?

30l ogólne

(22.12.2013, 22:33)guucio8 napisał(a):  Poszperałem w necie i pomyślałem nad taką obsadą:
- 2 otoski
- 2 danio pręgowane
- 5 neonów innesa
+ moje dwa gupiki
Co wy na to?

No to słabo poszperałeś skoro taką kiepską obsadę sobie dobrałeś. Do zbiornika 30l z wymienionych ryb możesz mieć tylko gupiki ale później możesz mieć problem z narybkiem, no chyba że same samce.

No to właśnie koledzy Ci doradzają. A pro po moich początków akwarystyki, to zanim założyłem pierwsze akwarium to przejrzałem setki tematów na różnych forach, spotkałem się z akwarystami z lokalnego forum, doradzili, odnośnie sprzętu, obsady żywienia, podłoża, zbiornika, parametrów, dbania... Dopiero wtedy założyłem, aby nie popełniać właśnie błędów i do tej pory radzę się doświadczonych akwarystów bo mają większe doświadczenie niż moje i kiedy mówią mi, że nie tedy droga to pytam jak? Dzięki im radom akwarium świetnie żyje a fauna ma się w znakomitej formie. Koledzy dobrze Ci tu mówią, że na pewne ryby jest to za małe akwarium, oraz ilość ma tu też wiele do znaczenia. Im mniejsze tym ciężej zachować w nim stabilność... Nie bierz do siebie czegoś jako wrogi atak, tylko słuchaj co koledzy wyżej piszą. Osobiście w tak małym zdecydowałbym się tylko na krewetki, ewentualnie kilka szt. brygidek. Uwierz te małe drobne rybki mają naprawdę nie samowity urok. Pozdrawiam Smile

No to może już niedługo będę miał 100l akwa i w nim:
- para mieczyków
- glonojad
- 2 krewetki
- 3 gupiki
- 10 neonów innesa
+ być może para molinezji
A z tym moim 30l może bojownik i 2 otoski Smile

30l ogólne

30l to naprawdę bardzo niewiele. Na upartego da radę bojka i te 2 otoski (chociaż to ryba stadna), ale bardziej skłaniał bym się ku krewetkom RC i kilka Microrasbora Galaxy.

Co chodzi i planowaną setkę, to tam już darował bym sobie krewetki (miałem je w swoim 200l i przetrwała tylko 1), a wpuścił gupiki, mieczyki, molinezje i glonojada, wtedy były by ryby z jednego biotopu (oprócz zbrojnika).

Ok. Ale do 30l wpuszcze bojka, bo czytałem, że on nie potrzebuje dużo przestrzeni do pływania i będzie mu tu dobrze + 2-3 otoski Smile
A co do tej setki to narazie nic nie wiadomo.

30l ogólne

Nie wiem gdzie to czytałeś, bo każda ryba potrzebuje przestrzeni. Otosek to ryba stadna, a 2-3 sztuki to nie stado.

Bojownik da radę w 30l, ale te otoski to już bym sobie darował.

W 30 l może być sam bojownik, a o 100 l pogadamy jak będziesz ją miał

Ja jako dygresja dodam to że gość mający w avatarze żeby nie trzymać złotą rybkę w kuli trzymał suma rekiniego w 30 l ...

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Skocz do: