• 6 Głosów - 3.83 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wszelkie pytania dotyczące identyfikacji roślin proszę zadawać w tym temacie.

(27.11.2012, 23:27)KORNEL napisał(a):  Dokładnie, niedługo zbrązowieje i dostanie inny kształ liści.

skoro ma się z nią jeszcze coś stać to chyba raczej nie jest wendti brown, z tego względu, że ta roślinka nie jest zbyt młoda, ale nic innego bardziej nie pasuje, może po prostu na zdjęciach wyszła nie do końca tak jak powinna.

Kryptokoryny tak mają, że po pewnym czasie, gdy się zaadaptują do nowych warunków zmieniają kształy liści i delikatnie kolor.

To jest kryptokoryna wendtii green i pierwsze słyszę o jakiejś zmianie kształtu liści.

(02.12.2012, 01:09)Kaef napisał(a):  To jest kryptokoryna wendtii green i pierwsze słyszę o jakiejś zmianie kształtu liści.

dwóch znajomych ma te same roślinki i u nich zupełnie inaczej one wyglądają. U mnie mają tak jakby karbowane liście, i trochę brązowego koloru, u nich liście są gładkie. poproszę ich, żeby podesłali mi zdjęcia swoich roślinek i potem wrzucę je tu. Może się okażę, że mojej roślince czegoś brakuje.

Tak, brakuje światła i nawozu.

(02.12.2012, 01:21)Kaef napisał(a):  Tak, brakuje światła i nawozu.

"Cryptocoryne wendtii "zielona" jest rośliną uniwersalną. Liście różnią się budową morfologiczną i kolorem, a kolor waha się od jasno zielonego do czerwono brązowego w zależności od wody i oświetlenia. Przedstawiciele tego gatunku różnią się często tak bardzo (w zależności od warunków środowiskowych), że można mieć problemy z rozpoznaniem ich jako jeden gatunek."- znalezione w sieci.

A co postu powyżej to niestety sie nie zgodzę. jako jedyny leje easylife'a profitt, i mam największy współczynnik w/litr. Więc raczej był bym bardziej skłonny do info z sieci.

Sam kupiłem wendtii brown, a po miesiącu zrobiła się tropica, mam też wendtii weinberg i wcale jej nie przypomina.

Nie wiem, ale sam widzisz, że roślinie ewidentnie czegoś brakuje. Sugeruje to jej pokrój, liście i braki w nich.

(02.12.2012, 19:49)Kaef napisał(a):  Nie wiem, ale sam widzisz, że roślinie ewidentnie czegoś brakuje. Sugeruje to jej pokrój, liście i braki w nich.

Nowe odbijające pędy jak i nowe listki też są karbowane ale całe zielone, ale skoro twierdzicie, że czegoś jej brakuje to może jakieś sugestie? tak jak pisałem wyżej, podaję 1,5 m easy life dziennie przez ostatni tydz. zacząłem dozować carbo w płynie aqua artu, akwa 100l, z roślinek mam jeszcze ludvigie repens, anubiasa, hygrophila difformis, Limnophila sessiliflora nurzanca i małego heńka, w najbliższym czasie dodam t5 24w, obecnie 2x 20. Inne roślinki wydają się być jak najbardziej w porządku.

To, że są karbowane w niczym nie przeszkadza. Długo ją masz w tym zbiorniku?

Skocz do: