• 6 Głosów - 3.83 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wszelkie pytania dotyczące identyfikacji roślin proszę zadawać w tym temacie.

Hygrophila difformis- Nadwódka zmienna.

dziękuję za odpowiedź, ale mam nawódkę zmienną w krewetkarium, a to co jest na zdjęciu to zupełnie inna roślina.
Ma ktoś jakieś propozycje? Od dołu rośnie na prostej łodydze, liście dolne ma jak każda roślina liściasta, natomiast wyżej, wypuszcza naprzemiennie liście normalnego kształtu i takie jak widać w górnej części fotki którą wstawiłem

Przeczytaj drugi człon polskiej nazwy Smile

no też o tym myślałem, ale te liście w krewetkarium i akwa są zupełnie inne, nawet nie podobne do siebie, ani kolorem ani kształtem Smile

Na tym polega właśnie urok tej rośliny.

Proszę o nazwy tych 2 roślinek z załącznika. Powiedzcie mi czy przez małą ilość światła rośliny są "chude" i idą do góry?? Ile światła muszę mieć minimum w akwarium 45l aby mało wymagające roślinki rosły??

Załączone pliki Miniatury

Heteranthera zosterifolia i Rotala rotundifolia czerwona lub zielona. Dla mało wymagających te 0.5 W/L by się przydało chociaż.

O super, wielki dzięki za identyfikacjeSmile) A co zrobić żeby ta roślinka bardziej rosła w szerz a nie na wysokość?? Przycinam ją średnio co 2-3 tygodnie, a efekt taki jak na zdjęciu. Chude wysokie pędy, w wyszukiwarce po wpisaniu nazwy tej roślinki-wyskoczyły gęste zaroślaTongue

Wzmocnić światło i nawozić Smile

Nawożenie już jest, a światło będzie jeszcze w tym tygodniu!Big GrinBig Grin Będę się starał kupić takie doświetlenie by było powyżej 0,6w/l.

Skocz do: