• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie BARWNIAKÓW, płeć i wszystko co z tym związane

jezeli myslalam, ze podmiana wody w trakcie tarla to problem, to sie mylilam.

Jak mam pomienic wode i odmulic dno przy jednodniowym narybku???? A co z czyszczeniem szyb? i akurat powinnam wyplukac filtr i jestem w kropce.

jakies sugestie?

Możesz poczekać z tym parę dni , nic się nie stanie.Nie przesadzajmy z tą czystością.Nawiasem mówiąć Barwniaki nie są zbyt nerwowe,nie zjadają młodych z byle powodu. Jak zaczniesz coś robić w akwarium to zaprowadzą młode do kokosa i przeczekają.

Ok zostawiam je

odczekalam 2 tyg, podmienilam wode przedwczoraj i nie wiem co sie stalo- dzisiaj rano znalazlam dogorywajacego samca, ktorego atakowala (a moze tylko popychala) samica, nie widzialam zadnych obrazen. Wlozylam go do kojca ale niestety po powrocie z pracy juz nie zyl. Samica co chwile podplywala do kojca jakby sprawdzajac ...

Czy bedzie ona w stanie wychowac mlode sama? Chyba nie moge teraz dokupic samca, bo mi zje male...

Nie wiem co moglo byc przyczyna jego smierci- parametry wody i wszystko inne co powinno byc w normie takie bylo. Moze to chore oko bylo zaatakowane przez pasozyta, ktory wykonczyl rybka???

Odchowa sama.

Wielkie dzieki Smile

mam jeszcze pytanko: jak dlugo mlode maja byc z matka?

Cały czas. Jak osiągną odpowiednie rozmiary to same ją opuszczą.

Mam pytanie o dobieranie się barwniaków w pary. Mam 3 samice i jednego samca. On najwyraźniej interesuje się wszystkimi samicami. I tu moje pytanie czy do tarła mogę sam mu wybrać samicę, czy to w ogóle ma sens?

Jak je zostawisz wszystkie to się same dobiorą.Możesz też wybrac samcowi samice i tez nie będzie problemu.Są to ryby które się bardzo szybko przystosowują ,bardzo dobrze i skutecznie bronią ikry i narybku.(U mnie obroniły przed zbrojnikami i akarami błękitnymi)
Powodzenia w hodowli

Dzięki. Spadł mi kamień z serca. Mam teraz pytanie jak powinienem urządzić dla nich aqwa tarliskowe( sprzęt, podłoże, rośliny, kryjówki) ?

Skocz do: