17
A czy w akwarium tarliskowym musi być podłoże???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.08.2009, 20:01 {2} przez
Toma.)
9
Powinno być najlepiej, piasek lub drobny żwir.
17
Słuchajcie mój samiec ciągle pływa za jedną samicą i od czasu do czasu skubie ją pyszczkiem w okolice ogona nie robiąc jej krzywdy. Jak już się do siebie zbliżą to stroszą płetwy i wyginają się do siebie. Samica ma brzuch o odcieniu wiśniowym, a w okolicach odbytu widać ( najprawdopodobniej) pokładełko. . Co to może być? Dobierają się w parę? W akwa mam jeszcze jedną samicę, ale nią jest najwyraźniej niezainteresowany. Miałem jeszcze jedną samicę, ale ją wyłowiłem bo po prostu nie dopuszczała samca do tej samicy która mu się podoba. Chyba była homogenizowana hehe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.12.2009, 12:49 {2} przez
Toma.)
17
20.12.2009, 18:17
Witam.
Jakiś miesiąc temu moje barwniaki złożyły ikrę w kokosie w aqwa ogólnym. Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się, ze aż tak zawzięcie będą bronic ikry. Postanowiłem zostawić ich w aqwa ogólnym, myślałem, ze sobie poradzą. Jednak po 4 dniach ikra zniknęła. Na dnie kokosa widać było tylko kilka ruszających się maleństw.
Dziś moja parka barwniaków szykuje się do kolejnego tarła. I tu moje pytanie: czy wyłowić ich do aqwa tarliskowego i tam przeprowadzić tarło, czy zostawić ich w aqwa ogólnym a po złożeniu ikry przełożyć ich razem z kokosem do aqwa tarliskowego (obawiam się, ze w stresie mogą zjeść ikrę), a może zostawić ich z ikra w ogólniaku i liczyć na większe doświadczenie rybek?
Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ albo przynajmniej przeglądaj podwieszone tematy w poszczególnych działach - Kejdi
"Life is a mystery, everyone must stand alone..."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2009, 16:17 {2} przez
Kejdi.)
4
Powinny sobie poradzić w akwarium ogólnym (przynajmniej moje sobie radziły). Ale zastanów się co potem zrobisz z narybkiem. Nie są to ryby chętnie przyjmowane w sklepach, a trzymanie większej ilości w zbiorniku kończy się męczeniem reszty przez dominującą parę.
17
No ja właśnie nie mam pewności czy upilnują, bo ostatnio im wszystko ktoś wszamał. :-/
"Life is a mystery, everyone must stand alone..."
4
Jeżeli to pierwsze tarła to powinny się kiedyś nauczyć. No zależy jeszcze co tam z nimi pływa w zbiorniku.
0
Jeśli chcesz się dochować młodych i mieć w tarliskowym akwa to pierw tą parkę odłów, aby złożyła ikrę już w tarliskowym baniaczku, bo jak przerzucisz rodzice razem z ikrą do nowego akwarium zakończy się tym, że porzucą ikrę i ewentualnie zjedzą.
18
Poczekaj na ikrę w ogólny i po prostu oddziel siatką tę cześć akwa w której jest ikra razem z rodzicami tak żeby inne ryby tam nie miały wstępu na pewno będzie to lepsze jak odłwianie
0
Dokupiłem dziś do samicy barwniaka samca najpierw się sobie przyglądały później on dotykał ja pyszczkiem w bok a ona cała drżała. Co to było?
A i jeszcze pytanko:
Dlaczego barwniaki większą część czasu spdzają przy powierzchni? wyczytałem że to moży być powodowane przez zanieczyszcenie wody. Ale parametry mam w normie napowietrzam również. CO2 podaje ale nie za wiele......
Jako coś to to sa parametry wody:
NO2 - 0
NO3 - 5
pH - 7,4
kh - 7
gH - 14