• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Belka czy zwykła pokrywa

No u mnie w domu akurat jest ciepło.Kto nie przyjdzie to mówi że gorąco.Ja się przyzwyczaiłem do tych 23-25*C, w nocy do 21 czasami spadnie.

Więc nawet nie musisz za bardzo ogrzewać akwarium bo zazwyczaj woda spada tylko o jeden stopien niż temperatura powietrza. Też bym chciał taką temperature mieszkania ale ze względów zdrowotych nie mogę cóż takie życie. Jeżeli kolega dokke też ma ciepło w mieszkaniu jak Ty kacperkrzyz to spowodzeniem belkę brać,

ta jest ładna tylko cena niezła http://www.kubazoo.com/pl/akwarium-slodk...1130d02ed3

No już tam bez przesady, za 300zł średniej jakości belka.

Ja mam taką belkę i jestem bardzo zadowolony http://www.allegro.pl/item894738608_belk...6500k.html

kacperkrzyz napisał(a):Akurat jak idą cieplejsze dni to ważne dla was żeby ciepło nie uciekało... No ciekawe.Ja latem mam kłopot(jak większość z forum), że temperatura nawet do 30*C potrafi dojść.Wtedy trzeba ochładzać wodę a nie ogrzewać.Ja bym brał belkę, sam u siebie mam tylko własnej roboty.Żeby do pokrywy dołożyć oświetlenia musisz ją przerabiać(przy czym tracisz gwarancję).Nawet jak masz ryby labiryntowe, to pokrywa być nie musi (mam 5 gurami).

Po co komu gwarancja na ten standardowy szmelc?

Ej no bez przesady,straty ciepła można ograniczyć.Ja mam belkę i żeby ograniczyć straty ciepła nakrywam akwarium szybą-ogranicza straty ciepła i parowanie.Zdjęcie takiej szyby z akwa zajmuję chwilę,a pokrywy?Z własnego doświadczenia polecam pleksę,jest wytrzymalsza i łatwiejsza w obróbce,docięcie pod filtr czy wycinanie otworów.Do czyszczenia osadu-kamienia wystarczy gąbka i kwas cytrynowy,schodzi bez szorowania i szyba/pleksa wygląda jak nowa.Belka po prostu jest to łatwiejszy dostęp do akwarium.

Madrze powiedziane!a ta pleksa nie zakloca jakos swiatła osłabia go ??

Tak jak szyba a nie jeden akwarysta kładzie szybę pod pokrywę żeby mu elektryka nie wilgotniała Smile Ja w dzień mam zdjętą,zakładam tylko na noc kiedy temp. spada.Mówiąc o stratach ciepła chodzi o oszczędność a czy na tym hobby się oszczędza?Mi się wydaje że użytkownicy pokryw będą bronić swoich racji a użytkownicy belek swoich.Po prostu trzeba się zastanowić co będzie dla nas praktyczniejsze i wybrać.Z reguły holenderskie są bez,ogólne z pokrywami - nie ma możliwości wyskoczenia ryby z akwarium.

Witam
Sam mam pokrywę, w której były oryginalnie 2 świetlówki liniowe (chyba 15W - T8). Zamieniłem je na świetlówki kompaktowe 4 x 23W 6500K.
Dało się bez cięcia i innych dewastatorskich prac. czyli ogólnie mówiąc da się mieć dużo światła pod pokrywą. Z tym uciekaniem ciepła może jest i prawda - ja mam w miarę ciepło więc mnie to nie martwi. I tak mi chodzi wiatrak żeby raczej chłodzić bo jednak te 92W trochę grzeją. Bardziej bym się martwił o parowanie wody z akwarium.
Rozwiązanie z szybą/pleksi wcale mi się nie podoba - to takie pomieszanie pokrywy i otwartego.
W otwartym akwarium (czyli belka lub HQI) mamy większe możliwości aranżacyjne może coś nam wtedy wystawać z wody - mnie się to podoba.
U siebie może dojrzeję w końcu do HQI.

Pozdrawiam
Kadup

Akwarium - 60x35x40=84l
6 Neonków Innesa (najstarsza obsada - około 4 lat)
10 gupików
Bojownik + 2 panienki
xx Red Cherry
14 Amano
Filtr zew. Penn-Plax Cascade 500
Filtr zew. Eheim
Belka oświetleniowa 2x24W
Podłoże ADA Amazonia
CO2 z butli

In reply to the guy inquiring about clothing print design, t shirt printing photo online, personalized hoodies australia, clothing brand printing, order t shirt with logo, t shirts for you, print your own tshirts, print on tshirts, custom dtg printing, t shirt printing quick delivery, I highly suggest this learn more here for custom printing service Sydney blog or custom shirt design website, dtg digital printing, t shirts with my logo, t shirt design shirt, get shirts printed fast, t shirts on line, high quality custom t shirt printing, make your own t shirt australia, long sleeve custom print shirts, personalized t shirt ideas, together with this funny post about custom printing service Sydney tips together with custom t shirt printing near me same day, custom tees website, t shirt printing sites, designer t shirts melbourne, tee shirt printing melbourne, cheap personalised shirts, logo t shirts custom, fast t shirts near me, design my tee shirt, custom printed shirts fast, and don't forget this cool training for custom printing service Sydney forum which is also great. Also, have a look at this cool custom printing service Sydney forum and don't forget custom tshirt prices, custom t shirt printing adelaide, bulk order t shirts custom, garment printing sydney, overnight shirt printing, fast custom t shirts near me, design your own business shirts, best screen printed t shirts, custom cotton shirt, make your own custom t shirts, together with this updated custom printing service Sydney url alongside all overnight shirt printing, custom made shirts australia, direct to garment shirts, cheap personalized t shirts, t shirt logo print design, lowest price for as well as gildan long sleeve t shirts, custom tshirt usa, 24 hour t shirts near me, best custom made t shirts, custom tshirt printer, for good measure. Check more @ Best Custom Printing Service Sydney Site d7e4_85

Skocz do: